@ Fiq's Gastronomy, Subang Jaya.

Assalamualaikum!

"Budak Subang Jaya memang ada gaya, macam hari-hari.. hari raya."

Tetiba kena nyanyi lagu tu. Sebab.. yang saya nak cerita ni, restoran Fiq's Gastronomy terletak di Subang Jaya! Havoc havoc! Haha.


Fiq's Gastronomy ni baruu je buka bulan Februari lepas tau. Still bau kedai baru lagi. Haa. I heard a lot of people are talking about this place. So I had to go and witness it myself. Memang awesome. Masuk kedai je, you'll see this:


Fiq's Gastronomy mengamalkan konsep open kitchen. Yes, you can watch they cook your food. Boleh juga dengar the Chef Patron (head chef) call out the order. He's the one in the blue apron. He's also the one who will garnish your food. Amazed sangat tengok tau. Terbayang Gordon Ramsay. Haha.


Interior restoran ni pun cantik. Masa saya & family sampai sini the other day, ktorg tak tahu nak duduk dekat mana. Sebab kerusi dorg semua cecomel sangat. I love their decorations!


Lepas makan boleh terus tidur. Haha.




Jom kita tengok menu Fiq's Gastronomy ni ye.



They offer artisanal food with an affordable price. Kalau ada yang tak pernah dengar apa itu Risotto, you can find it here tanpa perlu pergi ke restoran mahal mahal. And kalau ada yang selaluuu teringin nak makan Ravioli or even Sea Bass, kat sini ada. Tease your taste buds with their fantastic foods!



Haa. Dah tengok menu kan. Dah boleh bayang betapa sedapnya their food kan. Meh nak show off gambar. My dad ordered this one. Spinach Risotto. Sedap! Menyesal saya tak order yang ni. Haha.


Tempting tak? Hihi. Ini my little brother's choice. Roasted Chicken. Gosh the gravy awesome sangat. And the chicken sangat moist and yummy. Well done!


Ini my mom's. She ordered Sea Bass fish. Ini pun sedap. Menari-nari sambil makan ni. Haha. Tapi my mom kata, the kale liat sikit.


Ini pulak, Basil Tagliatelle. Nampak je macam "Ek elehh. Salad je? Mana kenyang!" Tapi trust me, serious cukup. Ada pasta yang they made from scratch kat dalam tu sekali. The salad's dressing pun awesome sangat. K. Tetiba teringin. T_T


Ini saya punya. Hand Made Ravioli. They made it from scratch tau. Most of the pastas here are made from scratch! Ini pun, nampak je portionnya sikit, tapi serious kenyang. The ravioli's filling pulak, to me personally, kena improve sikit kot. Kena banyak lagi. Because tak proportionate dengan the thickness of the dough. Ecewahh. Poyo sangat Nana. Terpengaruh dengan Master Chef la ni. Hahaha. =P


Ini nama dia Strawberry Cooler. Sedap jugak. I can't stop sipping it. Haha. My brother ordered Fiq's Mojito. Tapi tak sempat pulak nak tangkap gambar. Eheh. Dia kata sedap. And as for me, that was my first time minum Mojito. Sebab selalu bila dengar Mojito je, mesti terbayang alcoholic drink. Tapi this one, memang refreshing!


The overall view of Fiq's Gastronomy. You can choose whether nak duduk di dalam or di luar. If you go during dinner time like I did, we sat dekat luar. Dapat la rasa angin sepoi-sepoi bahasa. Hee.


Oh ya! Sebelum balik, harus bergambar kat sini dulu tau. Lepas tu post kat instagram dengan hastag #fiqsgastronomy and #fixbyfiqs.


You should go try! Bawak satu family datang makan sini. InsyaAllah tak menyesal. Its a whole new experience. Ecewahh Nana. Haha.

Business hours:
12pm - 10.30pm
Fri: 3pm-10.30pm
Closed every Monday.

34, SS19/1D, 47500 Subang Jaya, Selangor.

Budak Subang Jaya.

2 comments

Ismail N said...

Wow, open kitchen! I like the interior, too - simply impressive! :D

Nana S. said...

@Ismail Nyep! you should go visit! :)