My Trip To Hong Kong (Part 4)

Assalamualaikum!

This is the final part of my Hong Kong trip blogpost. Nak baca all the other parts click here please and thank you: Part 1 | Part 2 | Part 3.

Kenapa 4 Parts je? Sebab dah malas nak tulis. Bahaha. And plus, hari yang selebihnya tu ktorg pergi shopping saja. So nothing to story there. Anyway, kalau dalam post sebelum ini saya tunjuk gambar the view from our suite pada waktu malam, ini suasana pada waktu pagi pulak. Ya Allah, serious sangat cantik. Rasa macam tak nak balik je. 



Sementara tunggu Awina bersiap, saya sempat tengok cartoon kot. Hahah. Dah ada dekat Disneyland Hotel mestilah kena tengok cartoon Disney. Lama tak tengok! Seronok gila. Hee.


Lepas dah siap, ktorg turun untuk breakfast. Actually the package inclusive of having breakfast with Disney Characters, tapi disebabkan patung tu sampai lewat sangat (9.30am waktu tu), ktorg decide untuk tak tunggu. Coz ktorg kejar nak pergi park awal. If korang datang sini, silalah breakfast dengan the characters ye. Mesti seronok boleh suap-suap. Wakaka.



Cousins having breakfast together gether. Rasa macam dah besar sangat. No parents kan. Heh. =P


Waffle ni comel gila! I had to take two. Sedap pulak tu. I made roaring sounds while eating them. Kengkonon a monster tengah makan kepala Mickey. Bahaha. Yes, i am that lame. >_<


Lepas makan ktorg pergi jalan di taman. Cantik sangatt dekat sini. Serious nyaman tenteram damai jiwa raga. I seriously asked Awina to leave me here. "Tak nak balik Malaysia! Sini best." Living in a fantasy memang la best. Once you're back to reality tu yang sakit tu. Haha.




Refer gambar awal-awal kat atas tadi. Ktorg main dekat dalam Maze tu. Lumba Awina & I siapa sampai dulu. I won! Sebab Awina ada jumpa jalan mati. Bahaha. Terasa macam Alice In Wonderland sangat.




We asked one Chinese lady to take this photo of us. Entah apa dia cakap pun tak tahu la. She can't  speak English, we can't speak mandarin. So guna sign language je dengan dia. Hahah.


We took the shuttle bus and sampai Disneyland Park at about 10am something. Itu pun dah raaaaamai sangat orang beratur. On our second day kat sini, ktorg dah plan dah malam sebelumnya apa nak buat. Nak naik which ride dulu, nak jumpa characters yang mana dulu. Semua dah plan baik dah.

We met Snow White & Aurora. Face shape Snow White tu macam nak sama je dengan cartoon punya. Hahah.


Rapunzel yang tipu. Rambut dia tak panjang sangat! Tipuu tipuuuu. Haha.


I was a bit frustrated sebab ingatkan boleh naik ke atas castle ni. Tak rupanya. -.-'
Tangkap kat bawah je laa. Haha.


On Day 1 ktorg kat sini tak sempat nak kejar show The Golden Mickeys. Ini wajib tengok tau. WAJIB! Kalau tak tengok ini, kiranya macam tak sempurna your Disneyland trip. Haha. My favourite mestilah part Beauty & The Beast. Suka sangat cerita ni. Sampai besar tengok. =')



Soon after habis The Golden Mickeys show, ktorg pergi pulak ke Fantasy Garden dekat Fantasyland untuk meet & greet dengan all of the characters. Kat sana ada Mickey, Minnie, Goofy, Pluto & Pooh. Here's our photo with Minnie!


Inilah Fantasy Garden. Nampak belakang tu ada pondok banyak banyak? Dalam tu la semua orang beratur untuk tangkap gambar dengan the characters. Every 15-20 minutes camtu dorg akan stop for 5 minutes untuk tukar shift. Orang lain pulak pakai the costume. Hihi.


Gambar di bawah ialah di Garden of Wonders. Ramai yang tengah beratur untuk ambil gambar kat sini. Kalau tengok dari dalam lubang, like in the photo, you'll see some sort of 'mystical illusion' of the ancient sculpture. Senang cerita, camera trick je ni. Haha. I asked this one boy to take this photo of us. Nasib baik dia comel. Wakaka. =P


Dah habis puas main segala benda yang nak main, tengok semua benda yang nak tengok, ktorg pergi shopping souvenirs kat semua kedai yang ada kat sana. Kat sini la ktorg spend paling banyak masa. Untuk shopping. Sebab Ya Allah banyak gila barang cecomel sampai tak tahu nak pilih yang mana untuk siapa & etc. Boleh sawan tau. T_T

Sebelum pulang, wajib bergambar kat depan castle ni dulu. Bye Hong Kong Disneyland! =')


Balik dari Disneyland, ktorg ke Sky 100 pulak. Building yang ktorg tengok dalam post Part 2 sebelum ni.


Untuk mereka yang lemah jantung disarankan jangan naik ke observation deck Sky 100 ni please. Lift dia laju gila! You'll reach the top in less than a minute. Kat screen ni dia akan tunjuk countdown berapa saat. Telinga pun jadi sakit tau. Haha.


But it was worth it sebab once you've reach the top, you'll be able to see the fantastic 360 degree indoor view of Hong Kong city & its miniature! Rasa macam monster pulak datang nak destroy Hong Kong bila jalan atas ni. Bahaha. K nana tak habis lagi dengan monster. -.-


Tadaa!


You are 393m above sea level tau. Sky 100 ni is the highest observation deck dekat sana. Macam-macam boleh nampak. Pusing je keliling observation deck tu, satu Hong Kong nampak.


Ktorg banyak tanya soalan dekat Mary, our tour guide. "What is that building over there?" "What about that one?" "Are those apartments?" "Where is Disneyland?"

Haha yes. You can see Disneyland from up here. Tapi from a distance la. ;)


Mary ni best tau. Dia willingly akan ambilkan gambar ktorg walaupun ktorg tak minta lagi. Hahah. Gambar di bawah suppose akan jadi 3D. Nampak ke tak 3D nya korang? =P


Ini time nak turun. Kalau naik pun dah lemah jantung, bayangkan waktu nak turun. Hahah. Rasa terapung-apung je. Kaki macam tak jejak tanah. Ktorg bertiga gelak sakan dalam lif tengok gelagat masing-masing. That's me, melekat kat hujung corner lift. Tak bergerak. Bahaha.


Balik ke Sheraton Hotel, dapat lagi satu good news.

Free upgrade ke suite lagi sekali! Tidur bilik suite berdua lagi. Wahaha. Seronok gila wehh. Kat Disneyland dapat suite, balik ke Sheraton Hotel pun dapat suite. Vahh vahh! Ktorg tanya the receptionist why, they said "Thank you for being too beautiful. The suite is for the two of you."



Percaya la please korang? Hahahaha.

Where shall we go next?
Seronoknya travel.

4 comments

Misz B said...

Awak...suka blog awk..bp hari g hong kong n bp bajet total eh per person?

Misz B said...

Awak...suka citer awk kt hong kong ni.bp ari g sn n bp kos total per person?

Misz B said...

Awak...suka citer awk kt hong kong ni.bp ari g sn n bp kos total per person?

Misz B said...

Awak...suka citer awk kt hong kong ni.bp ari g sn n bp kos total per person?