My Trip To Hong Kong (Part 2)

Assalamualaikum!

Kita sambung cerita pasal Hong Kong lagi okeng? Hee. Untuk baca post Part 1 klik sini: My Trip To Hong Kong.


On our second day, siangnya, Awina & I decided to go to Hong Kong's Ocean Park. Nope, Ocean Park bukan park untuk mandi-manda macam Bukit Merah, tapi more to macam Genting Highlands. Only, it is situated nearby an ocean, so namanya Ocean Park! Its a theme park suitable for all ages ye kawan-kawan. Macam-macam ada kat sini. Apa? Baca post sampai habis dulu.


Awal pagi lagi ktorg dah tercongok kat depan main gate Ocean Park ni. OMG sejuk gilaa. Cuaca time tu 7-12C, tambah lagi dengan angin kuat. Nasib baik tak terkencing. Hahah.

Ini gambar tiket ke Ocean Park! Omey omeyyy angattt. Saya berebut dengan Awina nak gambar the Red Panda. Hee.


Ini kat dalam Ocean Park. Tadaa! Dah masuk. =D






Disebabkan time saya pergi tu CNY dah nak dekat, so decorations untuk sambut CNY sangat la banyak and meriah. Lambang kuda merata-rata kot.


Oh and did you know kat Ocean Park ni sebenarnya ada 2 jenis park yang berbeza? Yes. Satu kat bawah and satu lagi you gonna have to take the cable car untuk naik ke atas. Or by train pun boleh. Saya naik guna train. If you take the cable car lagi best because dapat tengok view of the ocean yang sangat breathtaking. :)




Ini the Red Panda macam dalam tiket tadi. Comel gilaaa! Serious nak dukung bawak balik Malaysia. Hahah.


Ini pulak Kungfu Panda. Wahaha.


Pemalas gila binatang ni. Sambil baring je dia ambil makanan. Gemok! Hahaha. =P




Eh jap japp. Look, KAM! I thought of you and I wrote our name on the board. Hee. >_<
Bahaha muntah hijau.


Kita dah sampai atas! Sejukk kat atas ni.


Can see the view of Hong Kong from up here. Sorry gambar scenery tak clear. Malas nak pergi tempat ramai orang. Hahah. =P


Ini antara rides yang ada dekat atas. Seronok. Tapi tahan kencing la sebab kena hayun sana sini dalam cuaca sejuk + angin kuat. Wahaha.




Oh ya, sebelah Awina tu ialah our tour guide, Linda. Dia la tukang tangkapkan gambar, tukang pegang beg, tukang belikan tiket, tukang belikan makanan, tukang translate.. semuanya dia la! Bahaha.


Kat park atas ni kan, korang juga boleh jumpa sea lions, walrus & even penguins.




And kalau datang Ocean Park tapi tak tengok their show memang sangat sangat SANGAT rugi. Sebab best gila! Comel gila! Awesome gila! Awina & I sanggup tunggu setengah jam awal untuk berebut seats tau. Itupun dah hampir penuh. Seriously memang fullhouse.


Habis khatam Ocean Park, sebelah malamnya ktorg ke Victoria Peak pulak. Untuk tengok view of Hong Kong city during night time. But sebelum tengok view, ktorg masuk ke Madame Tussauds dulu. Lebih kurang sama macam yang saya pergi kat London punya (baca: Hello, David Beckham) tapi sini banyak artis Hong Kong la.

Tak tahu nama dia apa. Tahu dia pelakon Winter Sonata je. Hahah.





Tengok la ni. Tengokk tengokkk. Comel kan dia macam malu malu nak tangkap gambar dengan kitaaa. Teeheheheheee.


Cocok pipi diaaa! =D


Edward Cullen suka kita pegang perut dia. Wakaka.


Awina kenal dia ni. Me donno who he is. Tapi sebab ramai beratur nak tangkap gambar dengan dia, saya pun join jugak. Hahah. Jambu sangat tau. Nyampah pulak. -.-'


Pastu dapat berangan jadi Raja jap. Kalah Queen Elizabeth. Muehehe.


Eh asyik gambar saya je. Nah ni ha gambar Awina. Bahaha. Kata pun Blog Nana. =P


Dia ni sombong tak nak layan kita ajak selfie. Wek.


Tak ingat basketball player ni nama apa tapi ya Allah tingginyaaa. Saya kat celah ketiak dia je kot. Sedih. T_T



Ada gaya rockers muslimah tak? Wahaha! Tett.



Habis khatam Madame Tussauds, barulah ktorg naik ke rooftop untuk tengok scenery Hong Kong skyscrapers. Cantikk sangat bangunan Sky 100 dari jauh. Ktorg ada naik situ tau! Haa. Tunggu next next post. Hihi.


Oh ya, yang sebelah Awina tu, again, thats our tour guide but bukan Linda, tapi Mary. Ktorg tak stay lama kat rooftop tu. Sebab cuaca sangat sejuk we cannot tahan any longer. Even Mary pun cakap sejuk gila macam nak terkencing. Hahah.



Turun dari Victoria Peak, ktorg jalan-jalan di sekitar hotel. Kat depan Sheraton Hotel ni ada Avenue of Stars. Macam kat Hollywood, ada Walk of Stars. Sini pun ada juga. Tapi mostly artis Hong Kong la. Ktorg dua kenal Jackie Chan je. Haha.

Thank you Mary tolong ambilkan gambar-gambar ktorg! Hee.




Then balik bilik kepenatan macam nak tercabut segala kaki dan tangan. Sambung next entry!

Seronok jalan berdua tau.
She's like a sister I never had.

1 comment

dilakhir said...

bestnya :)
jemput join ye segmen :)

http://myimpian11.blogspot.com/2014/02/segmen-blogwalking-beramai-ramai.html