Tips: Pencuci muka untuk kulit berminyak

Assalamualaikum!

Macam yang saya pernah post dulu kat blog post ni: Tips: hilangkan kulit berminyak, saya sedia mengaku yang saya memang ada kulit berminyak. Tahap sedih weh. Siap boleh goreng ikan buat lauk. Haa. -.-'

And saya ni pulak jenis pemalas kali sejuta. Baca petua sana sini untuk hilangkan kulit berminyak banyak kemain tapi buatnya tidak pun. Haihh. 

So hari tu, pencuci muka yang saya guna sejak zaman akil baligh dulu dah habis and dah tak jual kat kedai, menggelupur bagai nak gila la cari yang baru. Masuk Guardian, Watsons and segala macam kedai, nampak banyak sangat jenama lain-lain,

HOI! MANA SATU NAK GUNA NI?!?!


Saya pun gunakan naluri keibuan (dah kenapa..) yang Allah anugerahkan pada saya & pilih yang ini:

Deep Clean by Neutrogena


(Motif tayang buku? Saja nak bagitahu saya dah habis baca buku ni. Haha. Serious best! One of the best books I've read so far. And the best by Nicholas Sparks besides PS I Love You. Macam PSILY, buku The Wedding ni boleh buat saya menangis, ketawa and senyum sorang-sorang sambil baca. Pergi beli cepat!)

Kat atas ni selingan. Heheh. Okay, sambung..
Masa mula-mula beli, first time nak basuh muka nak try benda alah ni serious takut nak apply. Lepas tu mula la merapu fikir macam-macam:

"Macam mana kalau kulit sensitif dengan facial wash ni?"
"Kalau kulit merah merah & merekah macam mana? Scaryyyy!"
"IF PEDIH KAT KULIT?!"
"Kalau muka tetiba berlubang apa jadi? Ada orang nak lagi tak?"
"Hmm.. macam mana nak pakai facial wash jenis liquid ni eh?"
"Eh berapa banyak nak kena guna?"
"Noob la kau ni Nana!"

Mana taknya, tak pernah guna pencuci muka lain sejak zaman batu dulu kot. Tapi alhamdulillah, first time cuba je terus jatuh cinta. I repeat, jatuh cintaaa! Deep Clean by Neutrogena ni serious lembut kat kulit. Lepas basuh muka memang terasa kulit lembut and gebu. Dapat la perasan 10 saat. Hee.

Saya tak berani beli one whole set for the first 2-3 weeks cuba facial wash ni. Sebab nak pastikan yang ianya sesuai dengan kulit dulu. And alhamdulillah again, kulit muka tak memberontak pun. Jerawat pun kurang naik. Kulit berminyak pun makin kurang. Nak hilangkan 100% tak boleh. Allah dah bagi kan. Terima je. =')

Bila rasa kulit dah boleh adapt dengan pencuci muka yang baru ni, baru saya beli one whole set. Facial wash + Toner + Moisturizer. Alhamdulillah sangat memuaskan. Toner dia bau wangi! Moisturizer pun tak melekit and oily. Bau pun wangi jugak. Saya dah pakai for over 2 months now. Recommended for those of you yang nak cuba Neutrogena. :) 


Eh nak tahu tak? 
Mak saya kan, dia cakap kan, kulit berminyak ni ada kelebihannya jugak tau. Kita akan kurang terdedah kepada kedutan masa tua nanti. Kiranya, kita akan kurang berkedut if banding dengan orang yang berkulit kering. Mereka akan lebih cepat berkedut banding dengan orang yang kulit berminyak. Sebab apa? Kulit berminyak akan lebih lembap so, kulit muka tak tegang and tertarik ke sana sini. Jadi, lebih kurang berkedut la. Haa. Sedap sikit hati dengar kan? Yayy for kulit berminyak! HAHA.

Tapi if dah umur 50 tahun ke atas tu, if dah berkedut tu perkara biasa, memang tak boleh nak tolong la. Kecantikan tak akan kekal selama-lamanya. Kita pinjam je dari Allah. Yang penting, jaga baik-baik okay? 


p/s: Tapi setiap orang kulit dia lain lain. Mungkin untuk saya, Neutrogena ni okay tapi bagi awak tidak. Cuba la dulu mana yang sesuai okay? Saya share opinion je. ;) 

24 comments

Mysara Ab Rahman said...

kulit muka mai pn bermyak..geram kdang2..tp dlu mai kje spa, akak owner tu bgtau mmg kulit bermyak awet muda..heee...

zulhilmi tempoyak said...

knp kalau dok depan kipas br kulit berminyak ye..
tau x..?

downgila said...

aku x cuci muka sgt. kadang2 pkai shokubutsu je pun jalannnnn

Nana S. said...

@Mysara Ab Rahman sep sikittt! haha. awet muda uollss :P

Nana S. said...

@zulhilmi tempoyak err ye ke? bukan if duduk kat tempat beraircond ke lagi cepat berminyak?

Nana S. said...

@downgila bagusla kalau kulit muka boleh terima :)

Fara Fadzil said...

Alaa..awak muda lagi..takyah risau muka kedut2..tp kalau nak cegah dr sekarang eloklah amik collagen..br awet muda sepanjang usia..hehe

http://naturally-vitamin.blogspot.com/2013/10/kepentingan-dan-peranan-collagen-di.html?m=1

Nway, saya guna set Nutriwhite Shaklee..punn sangatt bestt!! Lagipun it's all natural..mmg mesra dengan kulit

fa farhana said...

Nak Duit Poket dgn guna FB tak??
RM0.15?? sikit kan??
Klik punya klik.. tak sedar, dalam bank dah ada RM250! hehehe.. Seronok laaaa...
Saya jamin program nie memang paling sempoi kat Malaysia buat masa nie.. Jom klik link kat bawah nie..
daftar FREEE!..just promote jerr.... pastu boleh dapat RM 100 satu hari!... paling maksimum RM250 pon boleh!... tak melabur duit 1sen pn n xrugi pape pn try kan..???
JOM! ((((CUMA KLIK JE LINK DI BAWAH DAN ANDA AKAN TAHU))):)

KLIK PERCUMA Di: http://iklansticky.com/hop.php?ref=farahlove91

fa farhana said...

Nak Duit Poket dgn guna FB tak??
RM0.15?? sikit kan??
Klik punya klik.. tak sedar, dalam bank dah ada RM250! hehehe.. Seronok laaaa...
Saya jamin program nie memang paling sempoi kat Malaysia buat masa nie.. Jom klik link kat bawah nie..
daftar FREEE!..just promote jerr.... pastu boleh dapat RM 100 satu hari!... paling maksimum RM250 pon boleh!... tak melabur duit 1sen pn n xrugi pape pn try kan..???
JOM! ((((CUMA KLIK JE LINK DI BAWAH DAN ANDA AKAN TAHU))):)

KLIK PERCUMA Di: http://iklansticky.com/hop.php?ref=farahlove91

PelAngi FAtihAh said...

Sis,pkai neutrogena nie okey x?kan kulit bminyak pkai moisturiser okey x?tak btambah bminyak ker?

faizul badri said...

Saya setuju pasal kulit muka yg berminyak menyebabkan kita awet muda......(saya pun berminyak juga) :)
Tapi berminyak sangat pun x bleh jgak kan?....
Untuk kulit berminyak, jerawat dan jeragat, bleh guna DNARS....
Dah ada yg berjaya atasi masalah kulit muka tu......
http://muslimchoices.com/?p=set_kecantikan_dnars&s

Anis Rabun said...

Sis , berapa price for one oil free wash and satu set ? Sis beli dekat mane ? Guardian or Watsons ? :)

Nana S. said...

@Anis Rabun tak ingat la exactly berapa. tapi tak mahal pun.

saya beli dkt watsons sbb ada member card. tapi guardian pun ada jugak :)

Penternak Kucing said...

Nak tnye, pencuci muka ni berbuih tak? And time nak bilas tu muka rase melekit tak? :-)

Nana S. said...

@Penternak Kucing yep. berbuih jugak. and nope, tak melekit langsung. smooth je :)

izairin family collection said...

Salam sis.ad wechat atau whatsapp tk? Ada benda sikit nk tnya n belajar dari sis :))

izairin family collection said...

Salam sis.ad wechat atau whatsapp tk? Ada benda sikit nk tnya n belajar dari sis :))

izairin family collection said...

Salam sis.ad whatsapp or wechat tk? Ada bnda nk tnya sikit n nk blajar dri sis :))

Nana S. said...

@izairin family collection aww. nak tanya apa ye? saya tak ada wechat :(

Nana S. said...

@izairin family collectiondrop la email ke sini:

nanaalin54@gmail.com

Fisya Yusof said...

Artikel lama ni. tapi bermanfaat.
kene belajar cari pencuci muka yang semulajadi pencuci muka yang semulajadi.


mungkin lambat kesannya pada jerawat.. tepi lebih selamat

adaa said...

Salam..boleh buat menggoreng tu mmg betul haha dulu saya pun guna neutrogena ni mmg best :)

Selain pencuci muka..skang jaga makan n ambik vitamin..mmg terbaik..berkurun dh x naik jerawat hehe

Jemput lawat blog..saya mmg suke tips2 cantik dan sihat ni..thumbs up!!

Www.adaa-inspiration.com

Anonymous said...

How much utk one whole set you spent utk product Neutrogena ni?

Nana S. said...

@Anonymous tak ingat la the exact price. tapi tak mahal pun. tak sampai 100.