tertelan darah sendiri!

seronoknya kalau ada baby sendiri kan? untuk first born baby, mesti setiap moment bersama dorg kita nak rakam, nak dokumenkan. biasalah. excited lebih. haha. untuk new parents, ChurpChurp ada offer yang bagus untuk first born baby di SINI.
__________________

WARNING: tajuk tiada kena mengena dengan blog post. saje propa. hihi.

gambar-gambar di bawah ini telah diambil pada hari Rabu lepas. saya bersama kawan-kawan dari kelas ko-kurikulum, iaitu Budi Penyayang telah buat lawatan ke Pusat Darah Negara, KL. dekat je pun. jalan kaki pun bolehh. tapi nak jugak naik bas. 

of course, bila dah masuk kelas Budi Penyayang, haruslah jadi penyayang lebih sikit. sebab itulah, En. Noraimi buat lawatan ini untuk suruh ktorg derma darah. Budi Penyayang kannn. haha.


out of 20 orang, 16 ketul je yang datang. another 4 i dont know mana hilang. oh. and dalam kelas ktorg, ada 1 je lelaki. nama dia Mahmoud from Egypt. jadi, ktorg kena communicate mostly in English so that dia faham. and dia dalam group saya! anyonyonyoo omeynyew Mahmoud. haha tettt.


right after ktorg melangkah masuk je ke PDN ni, dah ada orang sambut. biasalah, kena dengar taklimat dulu for those yang tak pernah menderma. & semasa taklimat dah diberitahu step-step yang perlu dibuat. untuk first timer, ini langkah-langkah yang anda perlu tahu kalau nak menderma darah:


Step 1: isi borang Pendaftaran Penderma Darah. wajib okay? sila baca dengan teliti & isi dengan jujur.
Step 2: selesai isi borang, pergi beratur di kaunter Pendaftaran Penderma Darah.
Step 3: di kaunter, mereka akan suruh anda timbang berat badan. untuk pastikan berat badan mencukupi. kalau tak cukup tak boleh derma, tahu? mesti lebih 45kg.
Step 4: dia akan cucuk sikit dekat jari tengah untuk ambil sampel darah & examine sama ada darah kita layak untuk diderma ataupun tidak.

simple je kan? bukan susah pun nak derma darah. so selepas selesai dia examine, kalau anda layak, dapatlah sampul seperti di bawah:


for those yang pernah menderma, diingatkan supaya bawa buku sijil anda sekali. penting untuk show off! HAHA. okay tak. penting untuk keep track berapa kali kita dah derma. =)

out of 16 orang yang datang, only a few yang qualify untuk derma darah. tak ramai pun. ramai yang tak boleh derma ada lah. haha. and ada jugak kawan-kawan saya yang badan dorg tak cukup iron. EH! bukan iron seterika. iron = zat besi. so bila jumpa doktor, terpaksa telan ubat sebanyak ini. untuk hasil yang lebih menakjubkan, telan besi-besi lain pun tak apa jugak. pun bolehh.


macam ni lah suasana dalam bilik derma darah. awesome kan?! hihi. for those yang tak pernah masuk memang lain macam sikit lah rasa. but for me, tengoklah betapa excitednya atas kerusi tu. overrr. =.='


pada hari tu, boleh kata full house jugak lah PDN. serious ramai orang! sampai kerusi pun tak cukup. bila tengok orang ramai macam ni, lagi la seronok saya rasa. haha. bila sampai turn saya untuk diperiksa, saya perhati setiap benda yang nurse tu buat. memang dari dulu pun macam tu. dari detik dia tepuk-tepuk cari urat, sampai lah ke saat dia cucuk jarum masuk.


for those yang takut jarum mesti ngeri tengok gambar di atas. haha. relax, tak ada apa pun. rasa sakit pun tak. serious! kalau takut sangat nak tengok jarum, palingkan muka ke arah lain. tengok-tengok, dahhh selesai. hihi. macam saya, Jua peneman setia di sebelah katil. dia tak pernah derma darah. qualify, tapi takut. so saya ajak dia masuk sekali untuk tengok. terkejut dia bila nampak darah saya dah keluar banyak ni & laju pulak. haha.


dahh habis. selepas dah pam darah keluar, kena berehat dulu di kerusi tu untuk 10minit. seronok! rasa macam nak tidur pun ada. di bawah ialah Fafa, peneman di sebelah juga. dekat belakang sana tu, kerusi Yana. Sarah, Mimi, Seha semua serbu sebab nak tengok nurse keluarkan jarum dari tangan dia. haha.


selesai derma darah, dapat makan free tahu? pihak PDN memang sediakan makanan untuk setiap penderma. setiap kali saya pergi PDN ni, mesti menu dia tukar-tukar. seronok pulak rasa. haha.


dalam group budak kelas saya, hanya saya & Yana je yang derma, so 2 set je lah makanan. tapi yang lain pun ikut makan jugakk. orang yang tak derma yang kebulur lebih. haha. 


tak susah pun nak derma darah. yang penting, niat di hati tu kena ikhlas. kita nak tolong orang kan? apa salahnya. mana tahu, dengan darah yang kita dermakan tu, dapat menyelamatkan nyawa seseorang. free-free dapat pahala. InsyaAllah.

jom derma darah lagi nak?
tak sakit pun! =)

14 comments

misse nadh said...

bila da derma sekali, memang gian nak derma lagik ;)

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

Hehehehe.
Derma darah memang best!
Ala, tapi PDN lagi best makanan dia.
Jealous. T___T

BudakCHOCO Official Blogger said...

mmg x skit pun nana yan pnh derma byk kali.. makin nk selalu derma ad lah.. huhu

Anonymous said...

mahmoud la nana =D

Sam Banjamin said...

sakit tak? mesti tak sakit kan.. bukan kene toreh pun tangan tu... hospital amik pun sikit je... pastu dpt makan lagi.. air milo? wajib...
hehehe...

#####

Jemput lah ke Blog saya yg biase-biase tu...

http://thetimelines2u.blogspot.com/2012/03/gila-kuasa.html

jom singgah...

starzieti said...

wah, beraninye die derma darah. takut tgk jarum besar gitu. -.-

IEQAH said...

nana kita ni rajin derma darah..mjur makin derma pn still kuyus kan :)

ieqah takut jarum laa yunk..huhu

Nana S. said...

@misse nadh kann? kita tolong orang :)

Nana S. said...

@♛ LORD ZARA 札拉 ♛ haha! dtg la ke PDN kak :P

Nana S. said...

@BudakCHOCO Official Blogger kan? tak sakit pun. :)

Nana S. said...

@Anonymous haha okay dah betulkan :D

Nana S. said...

@Sam Banjamin tak sakit pun sam. haha. dia cucuk sikit je. macam kena cubit je rasa. try lah! dpt makan freeeee =P

Nana S. said...

@starzieti selalu orang mesti takut tengok jarum. haha

Nana S. said...

@IEQAH tak boleh nk gemuk. nk buat mcm mana. haha.