Holiday, Day 4 - Bonjour Monsieur!

petang semalam baru pulang dari kampung halaman. boleh pulak laptop bawak, tapi Broadband terlupa. haih. sebab itulah tak boleh update Day 4 cepat-cepat. T_T
_________________

sebelum apa-apa, sila rujuk gambar di bawah. cantik kan Eiffel Tower di awal pagi?! aman dan tenang jiwa raga kalau dapat suasana macam ini hari-hari. =')



yes, hari ke-4, sekali lagi ktorg pergi ke Eiffel Tower sebab kali ini, mak & abah ada. mak nak tengok Eiffel Tower. kesian dia, tak dapat tengok lagi. so ktorg gerak awal GILA sebab semalam orang ramai GILA tak boleh nak beli tiket. Eiffel Tower opens at 9.30am and closes at 11.45pm. last naik pukul 11pm. 


oh ya! hari ke-4 imej saya berspectacles pulak. hihi. and guess what? ktorg pergi pada pukul 8.00am. kosong gila! HAHAHA. mission accomplished! ada harapan boleh naik Eiffel Tower hari ini. oh seronoknya! ='D


tapi tiba-tiba mak dapat call. it was from abang. abang dah boleh lepas and mak & abah kena ambil dia di sana. oh man! tinggal ktorg bertiga lagi. =( tapi tak apa lah, abah bagi duit & suruh ktorg beratur beli tiket untuk naik malam ni. guess what? ktorg org kedua yang beratur. semangat tak?! haha.


tapi orang di kaunter tiket tu kata, tak boleh beli untuk naik malam ni. kalau nak beli, kena naik on the spot. oh no! macam mana ni? so i said, tak apa lah, kita naik bertiga dulu. alang-alang dah beratur tunggu lama. 


yayy! sebelum naik bergambar dulu di depan lift Eiffel Tower. haha. macam surreal pun ada. sebab tak percaya sekarang ktorg sedang tunggu giliran nak naik ke atas EIFFEL TOWER. honestly, i was super duper excited. siapa tak?! haha. di bawah ialah gambar yang ditangkap semasa lift sedang bergerak ke atas. oh ye, dalam gambar itu ialah tangga by the way. larat nak naik tinggi macam ni? tepuk kaki tengok muscle. 


and now we're on top. you can see the whole of Paris from up here!! OMG, the view, memang priceless. rugi kalau datang Paris tapi tak naik Eiffel Tower, seriously. you see that arch over there? thats Arc de Triomphe. ktorg akan ke sana selepas ini. hihi.


this is Palais de Chaillot yang ktorg pergi semalam di entry INI.


Syakir was so excited dapat guna benda alah ni. haha. siap mintak coins 2 Euro dekat ktorg. you can see everything in detail!


oh. and did i tell you yang weather di puncak Eiffel teramat sangatlah sejuk? SEJUK GILAAA! i was shivering like crazy kot. hahaha. nak terkencing tak payah cakap lah. toilet dekat atas tu pun asyik penuh je. semua orang pun nak terkencing! hahah. OMG. serious sejuk yang melampau sampai hingus meleleh & tangan pun tak boleh nak function properly sebab dah kebas sangat. nasib baik saya bawak glove. tapi glove pun tak ada effect! sejuk gilaa! rasa macam nak patah jari-jari tangan.


nak senyum pandang camera pun dah tak upaya sebab bibir pun dah kering + sejuk. saya tak tahu lah nak cakap sejuk dia macam mana, tapi seriously sejuk! sorry, tak ingat temperature berapa Celsius tapi serious sangat sejukkk!! imagine yourself standing 324m above the ground waktu winter season. its insane!


by the way, gambar di atas ialah antenna Eiffel Tower. betapa tinggi kedudukan ktorg sekarang ni sampaikan antenna tower ini pun boleh nampak. haha. oh! gambar di bawah, ktorg dah turun lift untuk ke 2nd floor. tak tahan sebab sejuk sangat.


before coming to Paris, saya pernah tengok movie Monte Carlo, and dalam movie tu, dorg ada naik Eiffel Tower. honestly, dari situ saya tahu bahawa Eiffel Tower sebenarnya boleh naik! haha. and i was so excited to go to the places yang dorg pergi dalam movie tu. so dalam movie tu, there was a scene yang dorg filmed dekat sini:


and i was so excited, "dekat sini! dekat sini! this is exactly like in the Monte Carlo movie! hahaha". gila noob. terlebih excited. haha. siap sanggup print screen scene Monte Carlo tu sebab nak cerita dekat sini. OMG. =.='


di 2nd floor, ada kedai makan. dorg jual roti, hot chocolate, & banyak lagi benda lain lah. tapi expensive gilaa! walaupun ktorg kelaparan + kesejukan & the foods look really yummy, tapi ktorg tahan perut sebab tak sanggup nak membazir duit beli roti mahal-mahal. so ktorg turun ke 1st floor.


EH! dekat sini ada ice skating rink! gila cool. tapi quite small lah. mula-mula teringin jugak nak pergi skate tapi bila fikirkan keadaan diri yang still kesejukan, tettt terus batalkan niat. so ktorg pusing keliling & baca facts about Eiffel Tower yang ada digantung di sekitar sini. oh! di 1st floor juga ada restoran & souvenir shop. 


see, tak jauh pun 1st floor dengan base. 57m je. all of us were like, "kalau nampak mak dekat bawah pun boleh jerit, hello makkkk (sambil wave)." haha. er. okay, so after we're done with Eiffel Tower, we've decided to go to Arc de Triomphe. the one i mentioned earlier. 


semasa di atas puncak Eiffel Tower, ktorg dah plan dah jalan mana nak ambil untuk pergi ke Arc de Triomphe sebab boleh nampak CLEAR gila. haha. so masa tengah jalan tu, macam-macam benda ktorg jumpa. =)


TADAA! dah sampai! haha okay tipu sikit. ktorg ada naik metro. sebab lagi cepat. jalan kaki nanti penat. wakaka. cantik kannn Arc de Triomphe? omg. before this tengok dalam cerita Mr. Bean Holiday je. sekarang ada depan mata! =')


look at the building's architecture. omg. cantik. if you look closely, di dinding-dinding Arc de Triomphe ni ada tulisan-tulisan yang err.. entah saya tak baca! haha. tapi banyak la tulisan. heheh. >.< i Googled & found that those writings were the names of those who died on the battlefield.


and again, banyak sculpture manusia-manusia sedang naked. oh snap. tutup mata! haha. =P actually sculptures ini diukir untung memperingati jasa-jasa mereka yang telah berjuang untuk France dalam perang Napoleon and French Revolutionary.



this is the Tomb of the Unknown Soldier from World War I.


Arc de Triomphe juga boleh naik ke atas! but first, you have to pay lah. haha. again, the price varies mengikut umur. kalau larat nak naik, sila naik. sebab ktorg tak tahu yang sebenarnya nak naik ke atas ni kena guna spiral staircase. gila penaaaat! berpusing kepala bila sampai atas. nasib baiklah ada museum dekat atas ni. =)


oh look! a mini Arc de Triomphe!


this is the view from the top of Arc de Triomphe. thats the most famous street in Paris, Champ Elysees! the best shopping place dekat Champ Elysees lah. macam-macam ada. and semuanya boleh tahan murah jugak lah. lagi-lagi sekarang tengah Winter Sale. 


you can see Eiffel Tower from up here! 


sedang ktorg berjalan di sepanjang Champ Elysees, tengok-tengok kedai, mak call & cakap dorg nak datang ke sini dengan abang. itu dia! selepas 2 hari di ktorg Paris barulah dia muncul.


lepas dah kenyang perut, its time for.. SHOPPINGGGG! haha. seriously, Champ Elysees memang best untuk shopping! memang rambang mata. semua pun cantik kott. rasa nak angkut semua bawak balik. =D


mak teringin nak beli bag LV because LV kan original dia dari France. so ktorg pun masuklah ke sini. gila sesak hokayyy! omg. kenapa lah ramai sangat. =.='



dah puas jalan-jalan di sekitar Champ Elysees, ktorg nak pergi ke Musee du Louvre (Louvre Museum) sebab di sini tersimpannya the world-famous painting, iaitu Mona Lisa. tapi bila terjumpa building yang boleh tahan lawa, dorg stop and saya kena tangkap gambar because i was holding the camera. yang lain semua off. oh man! i wasnt in the picture. T_T


inilah dia Musee du Louvre! cantik kann. sangat unik museum ini sebab berbentuk segitiga & the museum is underground. eh omg. baju sama colour. ini sama sekali tidak dirancang. =.='





dah puas jalan sekitar Paris, saya ajak abah datang ke satu kedai beg di Le Marais. teringinnnn sangat nak pergi sebab sebelum datang ke Paris, saya dah Google siap-siap dah. haha. pernah dengar Brontibay Boutique? OMG beg dia sangat lah cantik! kedai dia pun cantik. to come here, ambil metro & turun di station St. Paul.





banyak gila beg! and masa saya tengah excited "OMG cantiknya bag ni. eh yang ni pun. OMG. mak, colour tu pun cantik kan? eh. aww yang ni lawaa!", abah berkata sesuatu yang saya tidak jangkakan:

"kakak nak ke? ha. ambil lah satu. abah bayar."
(ternganga) "OMG BETUL KE?! teheheheeee. yayyyy!"

terus pick beg yang paling berkenan di hati cepat-cepat sebab takut nanti kalau lambat abah ubah fikiran tak dapat beg dari Paris. HAHA. saya beli beg bercorak Paisley warna pink. yang mana satu? err. tunggu lah gambar untuk post hari selepas ini. saya dah guna beg baru dah. haha. 


oh ya, pada sebelah malam sebelum balik ke apartment, ktorg pergi ke Eiffel Tower lagi sebab nak tengok view pada waktu malam. dekat je dengan apartment so tak perlu risau. haha. by the way, sejuk sangat weather time ni. orang still ramai lagi di sekitar Eiffel Tower. and gambar di atas ditangkap menggunakan DSLR selepas sekian lama setting. this one is my favorite.


and salah satu hajat saya telah tercapai, iaitu untuk tengok Eiffel Tower sparkles pada waktu malam. ini semua berpunca daripada movie Monte Carlo! haha. Eiffel Tower cantik sangat bila dia sparkle. & saya dapat tengok dari jarak dekat. oh my my. actually Eiffel Tower akan sparkle setiap 1 jam pada sebelah malam. meaning, pukul 9.00pm, pukul 10.00pm, pukul 11.00pm.. get what i mean? haha.

nak tengok macam mana dia sparkle? tengok video di bawah yang saya dah susah payah cari di Youtube. nak harap saya rakam? memang takkk. =D


Day 5?
London!

3 comments

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

Ok, next flight will be Paris!
(kumpul duit banyak2 lepas beli sesuatu untuk diri sendiri bulan ni)

Yeay!

Nana S. said...

hahah good luck :P

Syafa Ai said...

wah...
lambat gila aku baca post ko..
but seriously jelez bertingkattingkat kalah klcc...
jelez sangatsangat tengok gambar beg beg tu.. >.<