Holiday, Day 3 - Eiffel, Im In Love!

how much do you know about being healthy? doesn't mean by eating good food, or having a good life, it'll balance your health right away. na'ahh. test on how much you know about being healthy HERE. =)
_________________

disebabkan masalah abang ditahan oleh pihak polis France masih belum selesai, so mak & abah STILL kena ulang-alik ke airport + balai polis + entah mana lagi. kesian dekat dorg, penat ulang-alik ke sana ke mari, abang still tak dapat lepas jugak. jadi, kami 3 beradik terpaksalah jalan keliling Paris tanpa mereka. sebab if nak ikut sekali, buang masa pulak kann. so, awal-awal pagi lagi, around 8.30am ktorg dah keluar berjalan kaki untuk ke Eiffel Tower.


dengan berpandukan GPS dari handphone Syafirul, ktorg jalan menuju Eiffel Tower. only a few blocks away. memang tak terasa jauh pun. and, look at the streets. bersih kan? yang ada cuma daun-daun kering je. tapi serious bersih. 


see. we're getting nearer! di depan sana ialah taman di hadapan Eiffel Tower. 


to be honest, time ni i was so excited. i was like:

"OMG. Eiffel Tower depan mata! gila tak percayaaaa. Subhanallah cantik!"

sebab bila berjalan, saya dapat rasa Eiffel Tower makin lama makin dekat, makin dekat. bila betul-betul ada depan mata... WARGH! pengsan! sangat tak sangka, Eiffel Tower yang selama ini hanya tengok dalam gambar, tv or internet sekarang ada depan mata. "adik! cepat ambilkan gambar kakak!" haha.



excited sangat sampai nak tangkap gambar pun terkangkang. hish. =.=' oh by the way, ini pathway untuk ke taman Eiffel Tower bahagian depan. i bet kalau musim bunga mesti cantik kan? sekarang winter pokok kering je. T_T


there it was! the most beautiful man-made structure. serious saaaaangatt cantik. time ni, boleh kata ramai jugalah orang tengah tangkap gambar. so we asked one random person to take a picture of the three of us. nasib baik okay. haha. thank you stranger! =P


sesudah tangkap gambar, ktorg berjalan lagi, menuju ke arah Eiffel Tower tu & we noticed this: 

tahu tak yang di keliling Eiffel Tower sebenarnya ada 72 nama orang?

those names were engraved sempena nama-nama French scientists, engineers & beberapa tokoh French sebagai pengiktirafan kepada jasa & sumbangan mereka.


nak tengok lebih dekat? ini zoom in salah satu bahagian. bila saya datang sini, baru saya tahu ini semua. haha. i was the first to noticed actually. because i was admiring the building's architecture. sekali, ternampak nama-nama tu semua. cepat-cepat suruh Syafirul snap. =)


and, tahu tak bahawasanya, korg boleh naik ke atas Eiffel Tower? yes you can! haha. di bawah ini ktorg dah snap ticket price untuk adult, teenager & child. the price varies mengikut umur. AND, you can choose whether you want to take the lift all the way up to top or the stairs halfway. kalau larat, silalah naik tangga sebab harganya lebih murah. 


niat di hati MEMANG nak naik, tapi memandangkan crowd yang MEMANG ramai gila, terus batalkan niat. crowded hokayy? kalau nak beratur ni, mahu 3-4jam. tettt.



see. orang beratur macam dah bersambung pun ada. padahal kaunter tiket di sebelah kiri dan kanan. redah jugak! sebab nak ambil gambar Eiffel Tower dari bahagian bawah, tengah-tengah:


jalan-jalan lagi sekeliling Eiffel Tower, tiba-tiba terjumpa statue ini. Gustave Eiffel namanya. he was the one yang designed the world-famous, EIFFEL Tower. =)


oh ya. di bawah Eiffel Tower juga ada Souvenir Shop tahu. macam-macam ada, tapi quite expensive lah. biasa lah tu kan. haha. so we've decided to just take photos instead of buy things from here. 



ini kawasan di sekitar Eiffel Tower. merry-go-round pun ada. haha. 


seriously, bila nampak burung pigeon ni, rasa macam nak picit-picit je. GEMUK! haha. gila comel. dia duduk diam je dekat situ walaupun orang datang dekat. tak sejuk ke haa?


and di sana juga normal bila ada askar yang berjalan sekeliling kawasan tu. at first ktorg cuak jugak lah. kenapa tiba-tiba ada askar ramai ni? siap bawak senapang bagai. tapi dorg just mengawasi keadaan je. kalau tak buat salah, dorg tak kacau. dorg cuma interframe gambar je. =.='


thats me, berlatarbelakangkan Seine River. ktorg berjalan di atas bridge ni untuk ke Palais de Chaillot. oh yes, by the way, the weather serious sejuk! notice how i always put my hand in my pocket. sebab kalau letak di luar, beku terus.


this is Palais de Chaillot! a very beautiful building indeed. di sini banyak statue patung. tak kira lah lelaki ke, perempuan ke, semuanya naked. gila tak cover la! haha.


daripada puncak Palais de Chaillot ni, you'll see another breathtaking view of the Eiffel Tower. serious cantik, dengan awan-awan berkepul di langit. ramai orang tengah ambil gambar dekat sini tahu!


for me, the thing i like most about Palais de Chaillot ialah dia punya taman. cantik gilaaa i tell you. seriously serious. tengoklah gambar the two of them yang saya tangkap. i simply love this particular photo.


and now its my time to shine! muahaha. =P


cantik kan cantik kannn.. TAMAN? haihh. nak je guling-guling dekat sini. =D


oh yes, after dah bosan dengan Eiffel Tower & Palais de Chaillot, Syafirul wanted to go to Musee du Quai Branly (Quai Branly Museum). for those yang under 25y/o, admission is free. laju je lah ktorg masuk. HAHA. tapi, sebenarnya museum ni bosan gila. janji menyesal. buang masa. haha. ktorg lapar + bosan + mengantuk bila keluar dari museum ni.


okay, so that is all for Day 3. sebab, selepas visit museum branly ni, ktorg pergi makan di New Jawad Restaurant. then, pergi beli some souvenirs dekat kedai yang ktorg jumpa accidently. lepas tu mak & abah panggil balik sebab mereka sudah on the way pulang. 

eh? takkan tak naik Eiffel Tower?
tungguuu. Day 4 belum post lagi.
hihi.

15 comments

Fyza said...

untung ler pergi eiffel tower tak ajak ~ haha k gurau :D

Nana S. said...

haha eh dah ajakkk. sebelum pergi aritu. tak caye tengok post sebelum ni :P

Zulaika Nasir said...

jeless nyer ! Teringin sangaat nak pergi Eiffel Tower tuu ><

Nana S. said...

jommm pergi! :P

Hafizzi Aziz said...

wahhh..besnya...

Nana S. said...

:)

choki choki cila said...

tak sabar nak baca day 4 pulak :)

choki choki cila said...

tak sabar nak baca day 4 pulak :)

hcvvorld of Travels and Photography said...

tu dia..burung merpati gemuk2 belaka...banding ngan merpati di malaysia semua cicak kering jer..anyway thanx for sharing..tak pernah tengok gambaq dari jarak ddekat

Syffa Ezmail said...

Bestnya. Saya jelessss :-) alhamdulillah akak dpt pergi sana kan.

Nana S. said...

HAHA burung kat msia kering? xD kesiannn burung2 kat msia ni. sedih dorg xD

syffa: aww thanks :)

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

Walalalala!

nak pergi Eiffel! T__T

Jeles tak dapat pergi, maka tengok Eiffel, I'm in Love Extended Version. Boleh gitu?

hahaha.

Nana S. said...

haha! :P

IEQAH said...

wahh jelesssnyeee..
nana,souvenir tuk i ada tak??

Nana S. said...

nak souvenirs meh jumpa. haha