the belly rules the mind.

untunglah untuk orang-orang Selangor, esok cuti umum. mak abah pun cuti. saya sorang je yang sesat esok kena pergi kelas. best sangatlah kan belajar dekat KL. er. wahai Prof sekalian, saya orang Selangor, so boleh cuti lah kan? haha! >.<
_________________

okay so if you're a woman, you should be able to understand what im about to explain. kapish? heh.

PREMENSTRUAL SYNDROME (PMS)

what the hell is that? of course, kebanyakan orang pun mesti dah tahu PMS tu apa. i bet even the guys pun tahu kan? entah-entah dah terlebih mahir sebab setiap bulan je, mesti akan kena marah-marah dengan girlfriend when its 'that' time of the month. ehem. walaupun tak semua orang ada sindrom PMS ni, tapi im sure KEBANYAKANnya ada. its normal lahh. kalau ada yang kata, "ek elehhh! benda tu perempuan tu sendiri yang gedik tak pasal-pasal nak marah! bukan ada apa pun." hello. cuba awak jadi perempuan tengok? boleh handle?


 "PMS adalah satu istilah yang lebih luas yang biasanya merujuk kepada pola umum gejala-gejala fizikal, emosi, dan tingkah laku yang berlaku 1-2 minggu sebelum haid dan meremit dengan bermulanya haidPMS adalah perkara biasa, yang memberi kesan daripada 30-80% wanita umur reproduktif. Gejala-gejala fizikal yang paling biasa termasuk kembung perut, sakit kepala, sakit otot dan sendi, dan payu daraGejala-gejala tingkah laku yang paling sering diperhatikan dalam wanita dengan PMS ialah kelesuan, kealpaan, penumpuan yang lemah, dan perubahan mood yang ringan, termasuk cepat marah dan mood tertekan."
(setelah di-Google Translate)

it is scientifically proven dah pun. PMS akan datang dalam masa 1-2 minggu sebelum haid (period) datang. lain orang, lain PMS sindrom dia. ada yang daripada ayu lembut sopan santun terus bertukar jadi the hulk tanpa mengira waktu. salah sikit je akan melenting. ada juga yang akan jadi terlebih emotional. jadi cengeng lah senang cerita. kejap-kejap mesti rasa nak menangis. terus terlebih sensitif sampai rasa nak lempang. tapi itu semua normal. 

and as for me, my PMS syndrome is:
oh yes. you've guessed it. APPETITE DISTURBANCE! jujurnya, bagi saya ia memang satu disturbance. nafsu makan membuak-buak sampai lepas makan pun mesti nak makan lagi. and then makan lagi. and then lagi. and lagi and lagi. sampai kadang-kadang rasa teruknya diri ni sebab asyik nak maaakan je. tapi puas hati! haha. itu yang penting. :P for me, setiap bulan mesti akan ada seminggu or paling kurang 2-3 hari yang saya akan makan macam orang kebulur. dahsyat. memang dahsyat. macam mana boleh muat tangki tah. =.=' 

so hari ini, i was craving for crispy popiah. OMG OMG! must. have. crispy. popiah. must. have. crispy. popiah! er, but sadly, jauh sangat if nak pergi cari pun. so i went to Taipan USJ, pusing-pusing dengan Syafirul sambil dalam kepala fikir nak bagi perut makan apa hari ini. 

i was stuck antara McD, Subway, Baskin Robbins, Secret Recipe and Tutti Frutti. tapi last-last sekali, ikut cadangan adik je sebab dia teringin nak Tutti Frutti. siapa yang period sebenarnya ni?! haha. & disebabkan Syakir di rumah pun suka benda alah ni, so i bought 3 cups terus. tak payah nak bising "adik dapat makan sikit je!" or "ni kakak punya! kakak yang beli!". haha. kids. -___-'


end up, orang yang bukan ber-PMS pun dapat makan Tutti Frutti. seronok sungguh adik saya 2 orang tu dapat Tutti Frutti daripada kakak dorg yang comel ni. aww. HAHA! terharu sangat bila dapat "thank you kakak sebab belikan." aww. thats more than enough. *nanges* =')

sekarang setiap kali masuk TF je mesti 
teringat peristiwa 'manis' dulu tu.
kalau selalu baca blog ni, tahu lah. :)

4 comments

Nava.K said...

Great sharing on PMS and very useful knowledge.

Nana S. said...

thanks! :)

IEQAH said...

awwww nyumm nyummmm..
nana,banjee i pat.HEHE

oh i tw peristiwa rasa nk bg pnampo je kat pkcik tu kn :)

Nana S. said...

haha. kalau ada duit lah kannn xD