you selulit, pergi jauh jauh!

ever since i started working, boleh kata tiap tiap hari penat. sebab asyik kena berdiri je 24/7. nak duduk pun kadang-kadang je bila customer tak ada. itu tak termasuk bila kena restock barang. pheww! boleh kurus. (cehh. gaya cakap macam badan besar sangat =.=') haha. okay tak.
_________________

selulit itu apa?
selulit ada dekat area mana? 
macam mana nak hilangkan nya? 

okay, for the girls, cuba check area belakang your thighs (paha), ada extra skin terkeluar tak? kalau ada, hm bad news, awak ada selulit la tu. kalau tak, well, congratulations!

apa punca-punca adanya selulit?
ada banyak sebab sebenarnya. ianya bergantung pada hormon, diet & lifestyle individu itu sendiri. sebab utama terjadinya selulit is when sub dermal fat cells membengkak. apabila lemak telah berkumpul, thats why lah kulit tu macam berlipat-lipat & berketul-ketul. its normal among the ladies yang mengalami perubahan hormon, especially masa puberty, pregnancy & menopause. hormon wanita biasanya bertanggungjawab untuk mengawal saliran darah, tisu lemak (fats), connective tissue & lymphatic drainage. this is the reason why selulit berlaku, sebab bila toksin yang berlebihan & bahan buangan kekal di dalam badan apabila tak dapat dikeluarkan semasa proses pencernaan.

so how to get rid of cellulite? tell me, FAST!
ada 3 cara:

  • cellulite removal
dalam erti kata lain, proses sedut lemak. woo! berani ke? selain daripada kos nya yang mahal, ia juga berbahaya. ada kes orang pernah mati time tengah buat cosmetic surgery ni kan. nak ke? haha. okay, lets try something else.

  • cellulite diet
mampu untuk tahan lapar & nafsu makan? kalau ya, boleh lah try cara ni. all you need to do is, eat healthily. bukan lah nak kata cara pemakanan sebelum ini tidak sihat, bukan. cuma, makan makanan yang betul betul berkhasiat sahaja. jangan pergi makan nasi lemak, lepas tu telan ayam 2 ketul, pastu makan twisties lagi, pastu mengantuk, tidur terus. no way! let say, vegetables are rich in vitamins & minerals kan, so eat more. even fruits pun banyak khasiatnya, jadi, sila makan. haha. oh, for those yang gila caffeine, avoid drinking more than a cup of coffee per day. because, the combination of coffee with no exercise leads to constriction of blood vessels. oh ya! avoid foods yang ada high salt content ya, contohnya seperti cheese & processed meat products. an example of anti-cellulite menu: here.

  • cellulite exercise
this is the healthiest way! cuma, semangat kena kuat, azam kena tinggi, baru boleh dapatkan hasilnya. kenapa? kalau exercise 2 jam seminggu, tapi makan tak hengat, memang tak lah nak hilangkan selulit kan? nanti lain pulak yang dapat. haha. jadi, be strong! you can do it! nak tahu cara exercise yang berkesan untuk hilangkan selulit? tengok video-video di bawah: 



video yang first ni, is the simplest one. sangat senang untuk dipraktikkan. just ambil masa 15-20 minutes per day je. nak berjaya kena rajin kan?


the second one, is pretty simple jugak. banyak baring. tak ada lah penat sangat kannnn? haha. 


video yang terakhir ni memang, perghh respect habis lah. gila hebat. tengok dia buat macam senang je kan? tapi.. haha. kalau nak cuba yang extreme sikit, boleh try yang di atas. :)

selamat mencuba! 

accept the challenge.
can you feel the burn? 

7 comments

Plankton Seksii said...

cellulite mmg selalu susahkan hati saya :(

Thx for sharing the info! will work out! hehe

Nana said...

good luck! :)

cik aiyqa said...

thanx nana :)
im on my diet . mmg kne ilangkan selulit :)

Ana admi said...

Wa penattnya wat yg pilates tu.huh

Nana S. said...

no pain no gain haha :P

cincin perak said...

thank gk Nana bg tips ni...
tpi cmna nk kekalkan semangat nk jog...sbb slalunya mula2 ja smangat..
lama2 dh jdi mls...

Nana S. said...

@cincin perak eh no prob! teruskan usaha! :)