ba + nana = baNana!

tergelak gelak tengok music video Katy Perry yang baru: Last Friday Night (TGIF). comel gila dia! haha. klik tajuk untuk tengok jugak. ;)
__________________

lupakan seketika Coca Cola atau Sprite atau 7 Up atau apa sahaja minuman berkarbonat yang lain. saya tahu, kebanyakan orang (not me) suka kan minuman minuman macam tu kan? konon cool lah bila minum. TAPI! semua itu bukannya bagus untuk kesihatan pun? so, apa kata, sebagai langkah ke arah kehidupan lestari (ceh!), badan lebih sihat, otak lebih cerdas, muka makin comel cantik, kita try buat minuman kesihatan sendiri. kan lebih bagus macam tu? haha. promote terlebih. =.='

so, minuman apa yang kita nak try buat? BANANA MILKSHAKE! woohoo. saya sendiri suka kan apa juga jenis milkshake yang ada dekat kedai. tak kira lah chocolate ke, strawberry ke, semua bedal. sebab milkshake sedaaaap sangatttt. *kesat hingus* =')

ini cubaan pertama kali saya untuk buat banana milkshake. korang pun boleh try jugak dekat rumah. senang sangat! bila bosan bosan, boleh minum. kenyang pun kenyang. tak payah nak susah susah diet sampai tak makan 5 hari. okay, nak tahu cara-caranya? baca! haha.

bahan bahan yang diperlukan:


  •  4 ketul pisang lemak manis. (sukehati lah nak guna pisang jenis apa, saya guna pisang lemak manis. kenapa 4? sukehati lah nak guna berapa pun.)

  • ais ketul (untuk diblend sekali)

  • 1 ketul susu Dutch Lady Full Cream kotak besaaar (saya suka susu ni, sukehati lah nak guna susu apa)

  • 1 ketul blender (rembat je mak punya dekat dapur. haha)







cara-caranya:

  1. okay, firstly kupas lah dulu kulit pisang tu kan? takkannnn lah nak minum dengan kulit kulit tu sekali. hihik. >.<
  2. lepas dah kupas, cut the banana into half. tak kisah lah nak potong menyilang or menegak, asalkan dia dalam saiz kecil, sebab senang blender nak buat kerja nanti. 
  3. dah potong kan? okay. masukkan je semua pisang pisang tu ke dalam blender. HAHA. perlu ke tulis? xD
  4. next step is, tuangkan susu full cream tu ke dalam blender. nak banyak mana? saya buat, cukup sampai sama level dengan pisang yang ada dekat dalam. kiranya, bila pisang pisang tu semua dah tenggelam, susu dah cukup lah.
  5. and then, ambil ais ketul. masukkan je nak banyak mana.
  6. lepas tu turn on blender and BLENDDD!
  7. sila tunggu dengan sabar.

lepas tu, dah siap dah. tak sampai 5 minit pun.

 TADAAAA!


tuangkan ke dalam gelas & dah siap! senang kan? tak payah susah susah pergi order dekat kedai. sebab bila kita buat sendiri baru puas hati kan? ikut cita rasa sendiri lah, nak tambah apa apa topping. :) selamat mencuba! haha.

adik kata, "kakak, sedap lah! nak lagi."
*kembang hidung*

7 comments

syufaa said...

nyummmy!

Nava Krishnan said...

Not only refreshing but an energy drink.

Nana said...

exactly ;)

safwanmahzin said...

wow..=)

Nana said...

haha

Thristhan said...

That looks good, but just curious, no sugar needed?

Nana said...

its up to u if u wanna put in some sugar. but, i prefer it this way, because the sweetness of the banana itself is more than enough :)