a mother to be, perhaps?

puas blogwalking. tiba tiba teringin nak beli baju baru. EH! tak ada kaitan. lupakan.
_________________

found a note on Facebook. tajuknya? saya sayang mak saya by Pengukir Kata (dont know who that is). okay, to be honest, mula mula tengok tajuk, i was like, "please. not another not-so-cool thingyyy mannn.." because i am soo sick of seeing baju baju yang dekat kedai, yang ada tulisan, 'SAYA SAYANG MAK SAYA, SAYA CANTIK. SAYA COOL. SAYA OHSEM'. euw? haha. but whatever. ignore what i just said wrote. sorry ye, jangan terasa. :) point is, bila baca note ni, air mata sikitt je lagi nak keluar. penat tahan. T_T

Anakku..
Jika ibu d beri pilihan samada ibu mahu berbadan langsing atau berbadan besar d sbabkan  mengandungkan mu,
Maka ibu akan memilih mengandungkan mu..

Kerana dalam mengandungkan mu itu, ibu merasakan keajaiban dan kebesaran Allah..

Sembilan bulan nak..~
Engkau hidup di perut ibu,
Engkau ikut kemanapun ibu pergi,
Engkau ikut merasakan ketika jantung ibu berdetak kerana kebahagiaan,
Engkau menendang rahim ibu ketika engkau merasa tidak nyaman,
kerana ibu kecewa dan berurai air mata..

Anakku..
Bila ibu boleh memilih apakah ibu harus mengejar ape yg ibu impikan, atau ibu harus berjuang melahirkan mu,
Maka ibu memilih berjuang melahirkan mu,
Kerana menunggu dari hari ke hari, detik ke detik kelahiranmu,
Adalah seperti menunggu penantian memasuki salah satu pintu syurga,
Kerana kedahsyatan perjuanganmu untuk mencari jalan ke luar ke dunia sangat ibu rasakan
Dan saat itulah kebesaran Allah menyelimuti kita berdua
Malaikat tersenyum diantara peluh dan erangan rasa sakit,
Yang tak kan mampu ibu ceritakan kepada siapa pun
Dan ketika engkau hadir, tangismu memecah dunia saat itulah..
Saat paling membahagiakan..
Segala sakit & derita sirna melihat dirimu yang merah,
Mendengarkan ayahmu mengumandangkan azan,
Kalimat Syahadah kebesaran Allah dan penetapan hati tentang junjungan kita Rasulullah di telinga mungilmu..

Anakku..
Bila ibu boleh memilih apakah ibu ingin merasa rehat,
atau harus bangun tengah malam untuk menyusuimu,
Maka ibu memilih menyusuimu,
Kerana dengan menyusuimu ibu telah membekali hidupmu dengan titisan2 dan tegukan2 yang sangat berharga
Merasakan kehangatan bibir dan badanmu didada ibu dalam kantuk ibu,
Adalah sebuah rasa luar biasa yang tak boleh d rasakan oleh orang lain

Anakku..
Bila ibu boleh memilih duduk berlama-lama di ruang yg empuk
Atau duduk di lantai menemanimu menempelkan puzzle
Maka ibu memilih bermain puzzle denganmu

Tetapi anakku..
Hidup memang pilihan..
Jika dengan pilihan ibu, engkau merasa sepi dan merana
Maka maafkanlah nak..

Maafkan ibu..
Maafkan ibu..
Maafkan ibu..

Percayalah nak, ibu sedang menyempurnakan puzzle kehidupan kita,
Agar tidak ada satu keping pun bahagian puzzle kehidupan kita yang hilang

Percayalah nak..
Sepi dan ranamu adalah sebagian duka ibu

Percayalah nak..
Engkau adalah selalu menjadi belahan nyawa ibu…


serious bila tengah baca ni, air mata bertakung kot. oh. air mata sememangnya senang nak keluar dari mata Puan KAM ni (Pn. KAM? hoi lempang nak?!), so, that is why, bila baca ni, lajuu je dia nak keluar. nasib baik sempat tahan. pheww. haha. oh! && baca note ni juga made me think, whether i could be a good mother in the future? hm. tepuk dada tanya selera. nak makan apa?

all women become like their mothers. that is their tragedy. 
no man does. that's his. -Oscar Wilde

terus call mak.
I LOVE YOU mommy.

2 comments

princess_shida said...

gatai na dok pn.kam na...hahahaah...sepak laju2 stgi...hahahah

Nana said...

wuhahaha. :P