Tips: hilangkan kulit berminyak

anda menghadapi masalah kulit berminyak? 
rimas?              
bosan?          
fed up? 

saya ada cara!
tak payah nak promote sangat lah nana. -________-

haha. to be honest, yes, even my skin pun jenis kulit berminyak jugak. warisan turun temurun oleh emak. oh terima kasih mak. T_T but whatever, benda itu boleh diatasi dengan cara mengamalkan amalan tradisional. wohoo! macam mana caranya?

okay, pastikan anda ada seketul timun. i repeat, TIMUN. dont tell me timun pun tak kenal? -______- if nak banyak, boleh lah ambil berguni guni timun yang ada di pasar. tapi trust me, untuk first time user, guna separuh timun je pun cukup. ;)

next, pastikan anda ada stok bedak sejuk. yep. if tak ada pegi beli kat kedai. okeh? okeh. 

cara cara nya:

1. timun tersebut diparut terlebih dahulu. korang parut lah ye. saya pemalas, sebab tu guna blender je. wakaka. orang lain, sila blend. jangan tiru cara ini. (tapi if nak buat jugak sukehati lah)

2. result lepas dah di-blend akan jadi seperti di bawah. if yang parut tu, ha result dia macam yang lepas korang dah parut lah. heh? er.

3. sila gunakan jari jemari & segala tenaga yang ada pada tangan anda untuk perah timun yang telah diparut/blend tadi. nak dapatkan air dia okeh. kita tak nak bendasing seperti gambar di atas. kita nak yang di bawah. :)

4. letakkan dalam peti sejuk. untuk biar dia sejuk lahh apalagi! 

5. bila nak pakai, ambil bedak sejuk & campur kan (gaulkan) sekali dengan air timun yang di atas. sukehati korang lah nak berapa portion or berapa ratio dia. asalkan rasa rasa dah cukup, sudaahhh. 

6. pakai timun+bedak sejuk tersebut di muka. buat lah macam masker. serius best. rasa sejuuuk sangat muka. HEE. 

7. biarkan semalaman. meaning, korang tidur dengan benda alah tu di muka. tak apa. if takut kotor, alas lah bantal dengan kain or surat khabar or susah sangat, tidur je atas lantai. :D

bila bangun esok pagi, confirm muka akan rasa tegang, sejuk, bersih, lawa, cantik, gorgeous (dan dan..) sampai korang rasa macam nak buat lagi banyak banyak kali sebab best. trust me. i know. haha. buat lah selalu. nanti insyaAllah muka tak berminyak dah. SELAMAT MENCUBA! :)

dapat dari buku petua tradisional mak. 

32 comments

kelll said...

adik aku comel..dia penah gak pakai benda2 timum ni kat muka dia. aku jep yg malas. btw, memang petua bagus ni. thanks for sharing

Nana said...

haha. rajinkan lah diri. ;)
no problemo btw.

Misz LollyPink said...

good tips!

Nana said...

thank you. try lah :)

biella93 said...

muke kite pon sllu b'minyak . mcm best je petua ni . nak cube la . heee :)

Nana said...

good luck biella93! :D

LORD ZARA 札拉 said...

Woot!

No wonder Nana comel.

XD

Nana said...

comel apekemendenye akak? haha. dusta belaka. :D

naz said...

KAT SINI SAYA NAK RECOMMEND SATU PRODUCT... BARU LAGY KAT MALAYSIA TAPI TENGAH DPT PASARAN .... SESUAI UTK MASALAH KULIT BERMINYAK,JERAWAT,TOMPOK HITAM,BLACKHEADS,PIGMENTASI,ECZEMA DAN BNYK LAGY... SAYA SENDIRI GUNA PRODUK NI DAN DIA MEMANG BERKESAN... KALAU TAK SAYA TAK RECOMMEND...
HARGA PUN MURAH BOLEH GUNA SAMPAI 2-3 BULAN... TAK PAYAH NAK PEGY BUAT FACIAL ATAU BELI CLEANSER MAHAL2... SESUAI UTK KULIT SENSITIVE DAN KULIT BAYI YG BARU LAHIR PUN BOLEH GUNA...
PRODUK NI ADALAH NAMICONIA KONJAC SPONGE DARI JEPUN... 100% DARI VEGETABLE FIBER TAKDE CHEMICAL LANGSUNG... YH MALAS NAK CUCI MUKA PUN BOLEH GUNA NI... NAK TAU LEBIH BOLEH CARI DI LINK NI http://namiconia91.blogspot.com/

adam_ultimo said...

tengkiu.. nak try test pas ni.. suka sgt dgn presentation cik. nana. ketawa2 sy dbuatnya.

Nana S. said...

@adam_ultimo haha thank you! selamat mencuba :)

adam_ultimo said...

@Nana S.Helo cik. nana. nak tanya, kalau buat tips ni, blh kurangkan eyebag sy jg tak?

Nana S. said...

@adam_ultimo saya tak sure lah pulak yg tu. cuba try dulu :)

adam_ultimo said...

@Nana S.cik nana ada tips tak utk kurangkan/hilangkan eyebag? Please..=_=

Nana S. said...

okayy. insyaallah nanti saya buat yee =)

~NaDiAmiErA iShAk~ said...

Tenkiu..xsabar nk cube petua nie =).. Thanx for sharing..

EYJA MASLIZA said...

nana, kalau kita tak guna bedak sejuk boleh? just timun?

Nana S. said...

@EYJA MASLIZA bedak sejuk tu untuk mudahkan ia jadi mcm, masker. boleh terletak kat muka. tak pernah la pulak cuba takde bedak sejuk. try la :)

Anonymous said...

bley prcya x n1e ?

Nana S. said...

@Anonymous try lah :)

Fynaz Shamz said...

tenkiu 4 yr information.. mmg dok carik info mcm nie.. ape2xpon jemput singgah ke istana pasir sy.. huhu

http://fynazshamz.blogspot.com

Anonymous said...

Kak Nana , buat nie untuk sekali guna ke ? Or boley simpan balik yang lebih dalam peti untuk guna lagi ?

Nana S. said...

boleh guna balik yg dlm peti ais tu :)

Anonymous said...

Sis buat tiap-2 hari ke? Memang confirm muka tak berminyak langsung lepas selalu pakai bende ni?

Anonymous said...

Sis buat tiap-2 hari ke? Memang confirm muka tak berminyak langsung lepas selalu pakai bende ni?

Nana S. said...

@Anonymous InsyaAllah makin kurang. Depends pada jenis kulit seseorang. :)

Anonymous said...

Nana s....ble tak tunjukkan gambar bedak sejuk yg u pakai? Cos bedak ni ada 2, 3 jenis I jumpa.takut tak sama kesannya lau salah beli.

Nana S. said...

@Anonymous saya guna bedak sejuk jenis biji2 kecik tu. bila campur air, dia akan cair jadi liquid.

sorry. gambar takde. bedak sejuk dah habis :(

Anonymous said...

Sis..nak dapat kat mane bedak sejuk ni..

Nana S. said...

@Anonymous dekat kedai2 jamu selalunya ada jual. or kedai runcit pun ada kot :)

nurliza abdullah said...

thanks kerna bagi tip ni ... now x pyh lah nk pergi bli pencuci muka tau..muka rasa sejuk nyaman..dan cerah....thanks ... :)

Dhilah Fadhilah said...

sis,, boleh thu tak apa nama bedak sejuk yg sis pkai ni?