before masuk universiti, masuk hospital dulu.

kronologi demam denggi selama lebih kurang satu minggu & simptom²nya;

Rabu (23 Jun)
lepas balik from Sunway Pyramid, badan stil okay. tade pape. malam tu, before makan, suap garfield dulu. semua rutin, dibuat macam biasa. but then, bila duduk dekat living room. tiba-tiba badan rasa macam makin panas. dok on off on off ja. i told mom. gurau² je lah. "mak, badan kakak pun macam makin panas je. jangkit dengan garfield tak? dia demam, kakak pun demam."


Khamis (24 Jun)
pagi, hantar garfield ke veterinar. amek ubat untuk demam dia. still tak rasa apa² lagi. panas tu, tak ada lah. suam² je kot. tapi bila dah nak ke petang sikit, badan rasa panaaaaaaaaaas gila. omigosh. memang tak tahan lah. makan pun tade selera. ada sampai tahap menggigil plak.

Jumaat (25 Jun)
today memang dah start lembik, jalan pun macam mumia. suara tade. kepala pening and berdenyut-denyut tahap mega. asyik baringgg je. tidur tayah cakap la kan? ahah. malam tu, disebabkan dah tak tahan sangat, ajak mak pegi klinik. "mak, kakak tak larat. pegi klinik kejap lagi boleh tak?"

malam tu, lepas pegi klinik, makan ubat, reda la sikit. siap boleh text lagi. ahahaha. sampai abah pun cakap, "amboi kakak tu. demam² pun boleh main SMS lagi?". hahah. pedas sungguh. abahhh, jari tak demam ye. badan je. ahahaha :P

Sabtu (26 Jun)  'klimaks'
badan rasa macam elok je. sihat. tak panas. just, pening kepala sikit², and perut rasa mual. yang lain, overall okayy ;) so. abah pun suruh shopping beli barang² keperluan untuk masuk UTM nanti. keperluan kee? hahah. more like, keinginan. hee :D
but whatever, he gave me RM1000. so, apalagi. shopping sakan lah dengan mak. woot woot! lupa terus segala pening kepala & senak di perut. there was only one thing on my head - SHOPPING! haha.
MISSION: habiskan duit secepat yang mungkin. ngahahahaha!


ktorg pegi Sunway Pyramid. the nearest. and the easiest. sana sume ada. cakap je. aha. habis shopping, balik lah. because malam ni ada nak buat makan². family gathering. for me. sempena nak masuk alam persekolahan baru - universiti. haha. they're very thoughtful, mom & dad. i didnt know about this gathering until yesterday. memang dorg akan buat makan² if there's any special occasion/event.

at 8pm, baru mak cakap boleh invite kawan² datang. like, wth? how am i suppose to know? ingatkan untuk family ja!? hahah. kelam kabut panggil some of my close friends. ada yg boleh datang. ada yang tak. ye lah. last minute kot. gambar? ada. nanti nk amek from my cousin. :)

oh. and nak dijadikan cerita, before semua guests datang, ktorg kena kemas rumah la kan. && masak itu ini sume. & as for me, kunun lah dah sihat, pegi tolong mak potong itu, potong ini, kupas yang tu, basuh yang ni. abah pulak, "kakak, pegi angkat barang² ni semua naik atas." wuih. naik turun tangga berapa kali. time tu memang dah tak larat dah. serious penat. kepala lutut macam nak tercabut! tapi gagahkan jugak. then mak suruh vacuum sofa & carpet. takut nanti bulu kucing banyak. time tu, berpeluh-peluh dah tak tahan. seriously tak larat. lepas tu kena angkat pulak kerusi tu bawak pegi sini. meja sana bawak pegi depan. meja ni bawak pegi belakang. kerusi tu letak ke tengah. adohh. PENAAAT!

i told mom. "mak..kakak tak larat sangat² dah ni. badan start panas balik. kakak pening kepala sangat². sakit belakang lahh." mak pelik kenapa pulak kakak sakit belakang? "entahh. tapi sakit sangatt! sakit sangat sangat. rasa macam nak patah je tulang belakang ni."

makan pun tade selera. takat 4-5 suap, terus stop. then makan ubat. sebab if nak tunggu lagi lama, memang tak la jawabnya. takkan nak makan. baik telan ubat terus. oh. and then, my friends came. khairil, haziq, azizi & azry. :) demam² pun, tetamu datang, layan saje lahh kan? haha. mereka comel gilaaa. zizi even mintak nak bawak balik bubur kacang. hahah. COMEL! :D


right after semua guests da balik, letak je kepala kat sofa, tido mati terus. mimpi apa pun tak. letih sangat.

Ahad (27 Jun)
demam makin tak baik. mak risau. bawak pegi Klinik Dr. Rosli. nak check darah. tapi sebab dah malam, dia suruh datang esok.
my keadaan? still lembik. terbaringgg je macam orang tua. oops. no offense :)

but, mak tak puas hati. dia tak senang duduk seeing me like that. she said, "jom la kakak kita pegi SJMC. mak risau la tengok keadaan kakak macam ni." soo.. off we go to Sime Darby Medical Center. to emergency unit. ye lahh. mana unit lain nak bukak dah. its 10.30pm! pegi sana, check darah. blablabla.
my platelet turun. mhmm. banyak la jugakk nilai dia berkurang. mak da serious freaked out. but the doctor, macam biasa, as a doctor yang tade perasaan, relax, cool, chill je. HAHAH. he told us to come back again tomorrow night. nak tengok, if platelet turun lagi, sah kena masuk wad.

because if platelet turun, itu tanda² demam denggi. berapa hari dah ni demam. 5? hah.

Isnin (28 Jun)
demam still tak baik lagi. malam tu, seperti yang disuruh doktor, ktorg pegi SJMC lagi. untuk check darah lagi. and buat pemeriksaan denggi sekaligus. so, lepas dah buat, kena tunggu for like 2 hours sementara result siap. after we've waited for like 2 hours lebih, pegi amek result, alhamdulillahh...

saya bebas dari demam denggi. haha. happy gilaa! platelet pun sudah naik. mendadak pulak tu naik. whoa! :D
so, tayah masuk wad. haha. demam pun dah kebah. tade teruk mana sangat. then, we went home.
dengan harapan, esok lusa baik lahh.

and yes, indeed, tak lama lepas tu, demam pun kebah. tak ada dah letih² or tak larat. semua okay. :)
alhamdulillah. oh. and quote yang memang tak boleh lupa - my aunty's:

"laaa.. azlin tu sakit pulak ka? nak masuk universiti dah, masuk hospital dulu?"

haha. i didnt say anything when she said that. coz she was talking to my mom & i was too tired to answer. :)

No comments