mereka berbulu

because i love them very much, this is a tribute to them. haha. that, kinda sound silly.
but whatever. they were the ones that always made me laugh. and accompany me at home.
although, they're constantly sleeping! but, i love them no matter what. they're the best pets anyone could ask for. :)

introducing... GARFIELD!

Breed: Domestic Shorthaired Cat
Pattern: Stripped Tabby
Colour: Ginger
Tail: Short
Sex: Male
Age: 1 y/0
Add. Notes:
penakut guruh, kereta and wtv yg loud noises. setiap kali dgr guruh, dia akan masuk bawah sofa kat ruang tamu & sembunyi bawah tu sampai hujan berhenti. although dia gemok & besar, so of course tak muat, TETAPI dia akan try selit jugak. coz thats the safest place to him. if dgr bunyi kereta, & dia dkt luar time tu, WOOSH! lari masuk dalam laju gila and terus naik ke atas. duduk dekat tangga, tengok bawah, kot² benda tu nak datang kejar dia. and, dia lemah semangat kot? coz sikit² terkejut. even my dad sneezed pun dia terkejut. AHAHAHA! hm. what else? oh. dia jarang berbunyi tapi bila kena kacau, dia akan merengek and hentak2 ekor kontot dia kuat2 non-stop. AHAHAHA. not to mention dia akan gigit tangan ktorg if usap² dia time dia tido. unless time tu dia yang mintak diusap. memang manja abes lahh. haha. hm. oh. and dia bkn mcm kucing lain, suka kejar katak, tikus, lipas or wtv. dia kejar lalat, cicak & semut. yes. his favorite! haha. time makan, selagi orang tak bagi, selagi tu dia sendeng² kat kaki sambil bunyi. tapi dia bunyi tak bising or annoying. baikk je mintak. sangat lemah lembut and berbudi bahasa. hahah :P
tapi, bila lambat bagi makan or tak dengar dia dok mintak²;

1: dia akan gigit kaki.
2: dia akan memberontak dengan cara sepahkan barang² yg lain.

pernah few times, dia pegi gigit sebuku roti gardenia tu, dah lah baru beli. dia koyakkan plastik and makan roti dalam tu. lebih kurang 3 keping? haha. bekas makanan ikan dia, dia penah jatuhkan, sepah abes sepah sume ikan² kat lantai. and beras, dia pegi gigit plastik beras sampai koyak. bertaburan kat lantai. haha. yes. oh. and bila dia tido, jgn ada sesapa yg kacau pun. coz if not dia marah. oh. and garfield ada mood swings. sekejap dia manja gilaaa. pegang la mcm mana pun, takkan berbunyi langsung. tapi if mood tak elok, nak dukung pun tak bagi. dia akan lari sekuat hati. haha. oh. and garfield sangat cerewet. nak makan ikan 2 ekor tiap kali makan, mesti ikan kembong if not, bau pun dia taknak hidu. haha. (ayat pelekk) and if offer dia biskut like IAMS or Smart Heart, takkan makan. nothing else but ikan kembong. his fav! haha. thats why dia gemok and saaaaangatlah berat. macam dukung baby.

overall, garfield ada personaliti tersendiri. iaitu sangat demanding. and kelakar. dia selalu kena buli dgn ktorg walaupun perangai dia mcm tu. hahah. sebab dia kelakar sgt bila marah. comel gilaaa. the thing i love most abt him? maybe the way dia gerak² kan ekor dia. selalu sgt. tak reti duduk diam benda tu except time dia tdo. haha.
bunga pattern baru. nak beli? hahaha!tengok la tu. pelekk2 perangaidia pandai cari port tido. tengok lah.
and this, is... GINGER!

Breed: Persian-Domestic Shorthaired Cat
Pattern: Stripped Tabby
Colour: Ginger
Tail: Long
Sex: Male
Age: 8 months
Add. Notes:
sangat pendiam and very polite. haha. dia jaaaaaaaaarang bunyi. once we even thought he's mute. heh. siann ginger. tapi, bila dia bunyi, woh! suara besar gila. suara jantan. haha. unlike garfield coz suara dia baik je. haha. ginger kucing mix. thats why bulu dia lain sikit. oh and dia manja. lebih dari garfield. garfield kan ada mood swings, ginger tak. all the time dia okay if orang nak pegang. dukung ke, main ke, sume okay. except time dia tido lahh. yg tu memang buat apa pun, muka ngantuk je dia. every morning, when i woke up & nak mandi, sure dia akan tunggu depan pintu bilik air until i've done showering. bila dah habis mandi, turun bawah, dia ikutt je. ke hulu ke hilir dia ikut. pegi dapur, pegi living room, sume lah. dia ikut jea. then gesel2 kat kaki. haha. ginger tak takut guruh like garfield. dia lepakkk je. haha. oh. and dia suka tangkap lipas, main dengan daun kering, main permainan tikus yang ktorg beli, and all sorts. dia memang kucing betul² kucing. haha. bukan cam garfield, tangkap lalat. =.=

oh. and ginger, each time kita dukung dia, dia buat lembik macam tade tulang. saje. and bila dukung ginger, mesti dia akan pandang muka kita, macam baby betul lah. haha. bila kita cakap dengan dia pun, dia pandanggg je. comel gylaaa! and bila kita pegang dia time dia tengah berjalan ke, or tengah duduk, dia terus golek. lembik gila. haha. and dia rela je if orang nak buat apa kat dia. my youngest brother, Syakir, selalu sgt da buli dia. letak dia kat sofa, suruh duduk mcm tu, duduk mcm ni. segala benda la dia da buat. ginger tu senyappp je. tak bantah langsung. haha. kadang² tak sampai hati nak main ganas² dgn dia. baik sangatttt. hm. what else? dia sukaaaa sangat tido. yes. tido is his priority. haha. all the time, 24/7. kadang² tanak bagi orang kacau, dia tido la tempat pelekk². memang ktorg pun tak sangka dia boleh tido tmpt cmtu. haha. tapi his most favorite, depan pintu. mhmm. pintu bilik air, pintu bilik, pintu masuk. u name it. and dia akan stretched sepanjang-panjang pintu tu, and tido selalunya terkangkang. AHAHAHA. sengal. but thats ginger. the one and only. :)

Conclusion: tempat tidur mereka pelekkk2. sukehati saja. hahaha. tapi, no matter what they do, they're super adorable and i love them. very² much. selalu sgt dah dorg tu kena cium. kena dukung. by me of course. hahaha :)

this is my previous cat. before we had Garfield & Ginger, we had him. his name is Coco. tapi, dia hilang before we even sempat nak say goodbye. tiba², one day tu, dia keluar terus tak balik². sedih gila. my youngest brother menangis kot. hm. Coco is VERY HYPERACTIVE! suka sangat gigit² tangan & kaki orang. but, at the same time, sangatttt manja. habis kucing lain dkt neighbourhood ni dia kejar. even adult cats pun takut dengan dia. padahal he's a kitten. haha. God, i miss him. how are you now eh coco sayang? hidup ke? mati da ke? sihat ke? hm. :'|
time ni, dia baru lepas mandi. so dia sejuk. menggigil-gigil. then he came to me, nak dipeluk. mula² kat kaki je. duduk celah kangkang orang. haha. tak puas hati, naik sampai ke dada. i hold him macam kat atas tu, dia duduk diamm je. daripada menggigil, sampai tertidur. and sampai bulu dia kering sekering-keringnya. pastu baru dia bangun and pegi buat aktiviti dia sendiri. haha. thats Coco. sangat manja :)
and sangat photogenic. later i'll write a post about him. banyak gmbr² dia. you'll see.

No comments