first day first work

finally, my first day of my first work has ended.
to be honest, i cant wait to get out of that place. haha.
i mean, its not boring or anything, its just, my feet are seriously killing me & i cant stand it anymore.

stupid shoes. its grabbing my foot like crazy. macam nak pecah dah kaki.
gosh. && my feet hurts really bad because i stand up too much.
kesakitan dia, macam sakit pergi lari kejohanan weh! haha.
macam pegi training everyday just because in a few days lagi ada kejohanan olahraga.
then balik dari kejohanan, sakit kaki tahap dewa.

ha. macam tu lah. padahal bukannya apa sangat.
berdiri je lebih. ke hulu ke hilir, berdiri.
if tak pun, pegi amek size kasut. tu je. tapi, sakit woo.

not that im whining ke apa. i like the job. i really do.
i dont mind kena kerja 12 hours every day.
its a new experience for me. & so far i like it.
i had fun doing it.

those people im working with has been really nice to me.
at least, so far they were. tak tau la lepas ni en.
so yeah.

oh. did i mention how many customers i got today?
haha. i served almost 10 customers. & dorg beli kasut banyakk.
sebab ada 1/2 price for second pair of shoes.
thats not bad for a first timer kan? ha.

my first customer was a pretty lady. very tall. she's a chinese i guess, by the look on her face.
haha. she bought a pair of shoes from me & then terus pakai.
i was like, aww. she's so sweet. :)

second customer, a family ni, dia nak beli kasut for their maid.
but the maid tanak. banyak kali cakap:
"tak payah la ibu. tak payah beli. tak payah laahh..saya dah ada kasut dah ibu.."
dengan face expression tanak kalah. hahah.
dalam hati i was like, weh, orang nak belikan kasut appreciate la sikit kot. haha.
then majikan dia reply, "Ati, itu kasut saya."
nak tergelak je dengar. hahaha.

mula² majikan dia tu, a pregnant lady, boleh sabar lagi.
cakap baik², "Ati, saya nak belikan kamu kasut..kamu nak yang mana? nak saya pilih atau kamu pilih sendiri?"
around 10 minutes lepas tu, dia da agak bengang.
coz dia yang sibuk keliling kedai pilihkan kasut, suruh Ati tu try tapi dia tercegat aje,
& asyik cakap tapayah beli kasut. & still, dengan muka tanak bla.
then she said, "Ati. saya belikan kamu kasut, kamu senyap saja eh?"

she asked me for a size. i took it for her. & then suruh Ati tu pakai.
lepas bayar, dorg said thank you to me. i said thank you to them, & then bla.
haha. comel gila. baik je dorg tu. :)

oh. & customer that i remember the most, ada satu gang around 6 people. and only one woman.
i guess maybe dorg from Africa kot. idk la. main teka je.
please dont judge me racist ke apa.

masuk kedai je, tanya kasut tu harga berapa.
funny, dorg tanya boleh bagi less ke tak? hahah.
this is not pasar malam. so i told him kasut ni fixed price.
haha. the lady suruh amekkan kasut size paling besar. blah blah blahh..
ada sorg lelaki tu plak, nak belikan kasut for his wife kot.
lepas dah amek size kasut, he asked me, boleh less tak?
then i explain la, yang half price tu untuk second pair je.

he nodded. & then tengok² keliling lagi.
blah blah blahh. yadda yadda yadda..
end up, the lady beli 1 kasut. yang 2 lelaki tu beli 3 kasut. haha.
again, i said thank you & then dorg blah. comel gila.

yang lain, malas la nak cerita. biasa je. :)

to make the story short, to be honest, memang i really love working dalam bidang business.
because dulu pun masa dekat sekolah, im in Koperasi SMK USJ 4 Bhd.
jadi Ahli Lembaga Koperasi pegang jawatan sebagai Penolong Setiausaha.
the highest jawatan for students. not to brag or anything.

but, yeah memang i really like business & working with people.
mhmm.

oh yeahhh! lupa. masa tea break, zul datang teman. haha.
comel je. from kl he came to subang parade & watch me eat. hahahaha.
i told him to eat with me he said, "tak pe. i boleh balik rumah makan. u tu yg kena makan."
boleh plak tengah sedap² duduk, tiba² ada this 2 guys datang nak buat survey.
haih. okayyy lah. dah habis survey pasal McD tu, dia bagi boucer RM5 to me.
woohoo! :D
zul kerja kat parkson. sebelah je kot. so i'll be seing his face a lot of time lepas ni.
haha. maybe rehat together jugak la if time break ktorg sama.

thats probably it.
so i guess we'll see what tomorrow brings me.

No comments