trip to thailand

believe it or not, i went to thailand last weekend. THAILANDDDD!
one of my most strong dislike for country.
haha. dont ask why people. i just dont.
maybe because thailand is all over the news with riot in their country.
hm.

wtv. moving on.
i went there for like, 2 days. why only 2 days?!
because daddy was soooooooo busy gardening haha.
dia ada kebun kat kampung. & planning of doing a business out of it.
dont ask. hm.
dia suruh ktorg tolong tebas pokok². tak reti kot.
boleh la setakat angkat² pokok. then lepas tu, tade kerja.
i snap this photo. hahah.
it was raining, mommy suruh pakai cap.
nampak pale gila. tak pakai pape. & PENAT BEKERJA. :P

before pegi sana, i cant remember on what day,
dad bought us to Kuala Perlis for dinner.
makan seafood tepi laut. wahh. eventhough byk kali pegi da, but still, wahh. :D
boleh plak, tengah makan tu, tiba² ada kucing menyemak beside me.
tengah tengok ktorg makan. senyap je duduk situ. hahah.
i offered him food, dia jual mahal. tanak makan. MENGADA!
mommy said, dia saja nak tengok ktorg makan. xD

forget about that cat. here is my story.
about the 2nd country i visited besides malaysia (doesnt count coz i live here!) & australia.
here goes ;

DAY 1
ktorg gerak awal pagi, around 9.30am.
dekat imigresen lagi satu hal. adohh.
lama gila woh kena settle.
lepas da abes sume tu, we made our way to Satun.
trip ni pegi ramai² one family.
my tok chik & family.
my family. pakndak's family. ngah's family.
total, 4 kereta pegi sana.

first thing i noticed kat sana, their language.
OMG! TAK PAHAM APA! gah.
da la tulisan belit². adohh. signboard satu apa pun tak paham.
nasib baik ada english sikit.

ktorg pegi pasar yang ada kat sana.
idk la apa nama pasar tu.
but, agak banyak barang best² lah. apa lagi, shopppiiiiiingggg!
dah abes beli sikit².
then pegi cari rumah sedara yang ada kat sana.
i was asleep all the way there. mengantuk woh!
duduk dalam kereta, nothing to do. better tido je.
bukak mata je, sampai da rumah orang tu.
jap lagi, bukak lagi, sampai rumah orang ni.
hahah. :P
ktorg makan byk gila that day. laksa lah.
nasi lah. dorg jamu our group gila² lah. haha.
dekat rumah anak² yatim, makan nasi.
dekat rumah sedara tu, makan laksa 2 pinggan. sedap woo.
then makan lagi, duduk dalam kereta.
bloated! x)
sepanjang hari, selain makan, we all pegi shopping.
other than shopping, petang tu, ktorg pergi pantai. omg.
gila best! lama yg teramat sangat tak pergi pantai kot.
woot! :D
ktorg main tangkap ketam kecik. hahah.
comel gila. i managed to catch one MYSELF.
hee. tere okay? bukan senang. :P

oh. & then pegi tengok kapal kat pelabuhan. wah. best. :)

if shopping kat thailand, mmg murah kat sana. baht is 10 times lower than RM's currency.
malam tu, daddy bagi ktorg 3, my brothers & i, duit 1000baht each.
so meaning, RM100 setiap orang lah.
beli la apa korang nak beli, he said. woohoo!
lompat kot. haha ;D
dekat pasar tu, borong abes sume benda.
lesap terus 1000baht yg abah baru bagi a few minutes tadi. hee.
pantang pegang duit. :P

this guy right here, dia cakap BM dgn ktorg. GILA COMELLL!
hahah. asyik senyum je. alalala. cair tengok. haha :)

malam tu, ktorg pegi tido dekat homestay kat mana tah. idk.
one of our sedara tu tolong offer. coz he's the one running the business.
so, yeah.
pretty amazing lah. coz benda tu atas air.
okay, mmg pnah byk kali da tido tepi laut.
but this time, lain sikit. coz tempat dia very simple.
& nice la. not that bad. i liked it. :)

but tempat jalan dia, omg. halus gila. kayu punya la keding.
dah nak terjatuh da that time. nasib baik tak. fuh. if tak, jatuh dalam lumpur. :(
masa dah nak check out tu, sempat lagi kot everyone tangkap gambar ramai². :)


DAY 2

day 2, tak byk sgt buat apa. coz, nanti da nak kena balik da.
pagi tu, pegi jeti, tengok dorg tgkp ikan.

then, terus gerak pegi hatyai. woot!
hatyai best woooo.
byk barang untuk shopping. rasa tak puas je.
haha ;D

yang pegi hatyai one family je, that is mine of course.
coz yang lain, dorg semua nak pegi tempat lain.
so, shopping sakan sampai petang.
nak pergi dari satu tempat ke tempat lagi satu, cam agak jauh en.
so, ktorg sume naik tut-tut. haha. comel gila.
best la. pengalaman naik benda alah tu. :)

we even sempat pegi shopping dekat sempadan perlis-thailand.
hahah. best gila kot. boleh cakap melayu. boleh cakap thailand.
if bagi duit thailand kat orang melayu tu pun dia amek.
boleh tukar bila² je.
sama je nilai. haha :)
around pukul berapa tah, baru pegi imigresen.
on the way tu, sempat tengok kereta api lalu. wahh.
our lucky day. haha.
best gila. byk tourists atas tu. :)
my dad sibuk tengok peta.
dekat imigresen thailand, wahh. ada pemeriksaan check muka plak.
ahaha. dah la masa tu jerawat besar gedabak.
buat malu je. -.-'
when it was my turn, lama gila plak.
my mom, my dad, & adik² pun tade lama macam tu.
diorang tunjuk muka, few seconds, dah bla.

my turn, kena tunggu few minutes.
bodoh lah! hahah.
cam perli orang je. siot. :'(
bila masuk je border perlis. OMG!
rinduuuuuuuuuu.
rasa macam dah lama tak balik malaysia.
padahal 2 hari je. & bukannya jauh mana satun & hatyai dgn perlis.
hahah. over gila.
&&& i said to my brothers, kat sini dah boleh baca signboard! haha :P

abes settle kat imigresen, ktorg terus balik rumah kat santan.
tiring woh. but it was a lotta fun.
hope boleh pegi lagi lah. :)

oh. no. memang akan pergi lagi.
the other day, abah semangat bincang with my relatives,
planning to go phuket, bangkok, chien mai dalam bulan march ni.
nak pegi konvoi ramai².
this time, maybe lebih dari 4 kereta.
wahh. cant wait! :D

No comments