TNB

Tenaga Nasional Berhad (TNB) ada anjurkan satu Seminar Teknik Menjawab Soalan untuk semua anak-anak staf dia yang akan ambil peperiksaan. diadakan pada hari Rabu (20th Aug) & Khamis (21st Aug). && disebabkan my parents pekerja TNB, so dapat discount untuk pergi sana. :)

this time, berbeza dari MAP Training sebab seminar ni, i was the one yang willing nak pergi. bukan dipaksa. x)

Day 1.
bangun pagi, semangat gila nak pergi sana. dah prepare nak pakai apa the day before.
then, turun bawah je. abah dah tunggu. because dia yang akan hantar nanti.
so, pegi la breakfast. tiba² kena tegur dengan abah.
"kakak, benda ni dia buat macam dekat surau tau. kakak pakai baju kurung lah."
"but mak cakap boleh pakai baju ni?"
"pakai baju kurung lah. pegi tukar."
(naik atas dengan agak tension)
"mak, abah suruh tukar baju kurung!? benda ni 'islam-islam' lagi ke?"
"tak de lah. biasa je. baju tu dah okay da lah."
"abah suruh tukar!"
(masuk bilik, tukar baju yang agak longgar sikit, tapi labuh. then jumpa mak dalam bilik)
"baju ni okay tak mak?"
"hah. okay la."
(turun bawah, breakfast. then tak lama lepas tu, mak pulak turun.)
(di ruang tamu)
"azlin tu suruh dia pakai baju kurung lah! hormat sikit tempat tu. buat dekat surau tau dak?"
"dalam borang tu tak da la cakap suruh pakai baju kurung."
(but mommy dah taknak argue dengan abah. dia pergi dapur & told me that abah wanted me to wear baju kurung. argh!)
(dengan nada geram)
"ye lah. fine fine. kakak tukar."
(debush. debush. debush. naik atas dengan geram. sebab dipaksa tukar baju kurung & sebab dah tukar baju 3 kali dah.)

turun bawah, dengan baju kurung. but muka masam gila.
muncung 10 inci. pegi cermin dekat hall untuk pakai tudung.
terdengar abah cakap dengan mak kat living room.
"marah ke azlin tu? tak nak pakai baju kurung?"
because i threw my stuff on the sofa, only then pegi belakang. heh. :P
then tak dengar dah apa drang cakap.

dah siap whatever semua, masuk dalam kereta dengan abah. gerak pegi KL.
dalam kereta, abah ada cakap pasal LRT.
suruh naik dekat stesen yang tu yang ni. dengar je la.
sebab, nak balik nanti, drang suruh naik LRT je. pegi office my dad. senang.
agak best la. dapat travel sendiri! hahah.
then he gave me money. ;;)

before nak sampai dekat tempat seminar tu, abah ajak pegi breakfast dengan dia dulu.
so okay la. pegi je. eventhough tadi da breakfast dah.
hahah. order roti canai & teh O. wahh. x)
penuh gila perut. tadi makan roti burger. now sumbat lagi roti canai.
bloated!

lepas breakfast, pegi tempat seminar tu.
laaa? buat dekat HQ TNB ke? ish. selalu sangat dah pergi tempat ni.
familiar sangat. hahah. office abah duluuuuu.
turun dari kereta, nampak ada sorang budak ni pakai jeans.
i was like, "argh! benci benci! tu dia pakai jeans tu takpe?! boleh la pakai jeans! takde sapa cakap mesti pakai baju kurung!!! blablabla." meleter sorang² dalam hati. hahah.

sampai dekat tempat registration, laaaaaaagi la banyak yang pakai jeans.
ape lagi. bertambah bengang la. urgh.
but tu pun, nasib baik ada orang pakai baju kurung. agak lega sikit la.
hahah. lepas registration, abah cakap dia nak balik dah. nak pegi office kat PJ.
i was like, "ala. abah nak balik da? hm.. okay la." :(
then pergi la membawa diri sorang-sorang kat sana.
duduk dekat dewan.
yang lain semua ada parents tunggu drang.
semua ada someone yang teman drang. tunggu sama².
im alone. :'(



tengah dok dengar speech wtv tu, mommy message.
"dah sampai? tenangkan fikirang & ingatlah apa yang dilakukan adalah untuk hasil yang terbaik..semuanya untuk kakak. rasakan kakak dipandang tinggi oleh orang lain. dengan itu kita takkan rasa rendah diri. salam dari mak. semoga teknik yang dipelajari dapat beri manfaat untuk kakak."
aww. hilang terus rasa bengang tadi tu. :')

lepas dah selesai speech wtv, ktorg dibahagi kepada 3 group.
UPSR, PMR, SPM. semua pergi kelas masing².
saya duduk di row paling depan! wahahah.
semangat lebih kot lepas baca message mak tu.
apa yang dia tulis terngiang-ngiang kat telinga.



first lesson BM. blablabla.
amek semua ilmu yang dicurahkan oleh cikgu tu.
rasa ringan & senang sangat nak terima. dapat rasa mak doakan saya. ;')
second lesson Pendidikan Islam. blablabla.
third lesson Sejarah. last sekali Additional Maths.
antara lesson tu ada lah rehat. makan, then pegi sembahnyang whatever.

ni tempat makan perempuan.

ni tempat makan lelaki.


bilik air dia bersih ;)


best gila. semua yang diajar dapat difahami dengan mudah.
&& disebabkan saya duduk paling depan, cikgu selalu soal.
& Alhamdulillah, saya dapat jawab kesemuanya dengan baik.
even bila cikgu tanya kepada umum, i was the one yang bagi answer.
cikgu puji. cikgu cakap bagus. saya pun tak sangka. :)
cikgu tegur pelajar lain, kenapa tak boleh bagi jawapan??
especially waktu Add Maths. yang lain semua senyap. i was the ONLY one yang jawab semua soalan dia. ;]

lepas Add Maths, balik. omg. lambat gila balik.
habis kelas pukul 7.15pm. nasib baik tuition lambat today.
on the way nak keluar dari tempat tu, ada this one boy,
duduk kat tangga, he was staring at me.
tak berkelip pulak tu. omg. scary. dah la i was walking with daddy.
agak cuwak, so pandang dia sekejap je, then pandang depan balik.
hahah! but he's cute. :)

balik rumah, siap² untuk pegi tuition.
8.20pm, dah gerak nk pegi Pusat Tuisyen Kasturi, Taipan.
saja pakai baju kurung tadi pegi sana. hahah!

on the way tu, mommy stop dekat Secret Recipe. aww.
she was so sweet! dia belikan saya kek Chocolate Indulgence.
because hari isnin lepas, i told her, "kakak teringinnnnnnnnnn sangat nak cake tu mak. please?"
but mak penat. so mak tak nak pegi. then lepas tu, walaupun keinginan untuk makan benda tu still ada lagi, but tak nak cakap pape dah la. biarkan aje.
i told myself, maybe lepas ni dah hilang kot rasa tu.
but then, mak beli hari hari rabu. aww. bestnya.
happy sangat rasa. i thanked her. mak cakap, "ha. tu untuk kakak." :)

dekat tuition, semua terkejut i wore baju kurung. ceh!
Abbas lagi takley bla. dia ingat saya mak orang. bangang. hahah.
Man lagi cannot go. dia perli, cakap "eh kak. nak mintak kerja ke? kat sini dah takde kerja kosong lah." siot. =.=
sama je Zain & cikgu BM tu.
Syarah je baik tak ejek. hahah.

but yang like, gila suprised tu, bila dapat tau something from Abbas.
omg. nak terkeluar saraf otak bila dengar kenyataan yang telah dikeluarkannya.
tak mungkin dia buat cerita. & tak mungkin dia nak tipu.
fine. memang tak patut percaya bulat², but still. hm. wtv lah.
saya dah dengar macam tu, fine. have it that way.
there's no turning back lagi dah.

balik tuition, semangat makan Chocolate Indulgence tu.
tidur dengan bahagianya. wahahah.

Day 2.
today no more baju kurung. hahah. i hate to wear baju kurung actually.
made me look wayyy older. so, i decided to wear jeans.
since semalam kena paksa pakai baju kurung. :/
semangat nak pergi sana today.
1st: sebab nak timba ilmu.
2nd: nak usha cute guys. hee. :P

today mak yang hantar sebab my dad tak kerja.
dia amek cuti. mommy hantar dekat gate je. agak sedih dia tak turun hantar, but then, dia cam, bagi semangat whatever semua, then okay balik dah. turun kereta.
she gave me a kiss on the cheek. :)

masuk dalam kelas, duduk tempat semalam.

but first lesson today Biologi. && disebabkan im not taking Bio,
so telah disuruh untuk duduk belakang kelas. takut nanti mengganggu orang lain.
so, never mind lah. duduk dengan sorang ni. baru kenal. her name is Intan.
dekat hujung, dekat dengan pintu, ada 2 orang budak lelaki.

sorang baju putih, sorang lagi baju hitam.
they kept staring at us. pelik la rasa. i was busy doing my homeworks.
latihan actually. Intan dengar apa yang cikgu explain kat depan, though dia tak amek, && busy dengan hp dia 24/7. hahah.

ada this one time, baju putih tu pandang, so pandang la balik, then senyum je la kat dia. he smiled back.
then, sambung buat kerja wtv. kerja yang sedang dilakukan tu, memerlukan stapler.
alaaa. tak bawak pulak. Intan tak ada. so, mintak la dekat lelaki baju putih tu.
haha. saje actually. :P
he said tak ada. aww. nak tanya yang baju hitam, but segan pulak. x)

but sepanjang masa Bio, i kept looking at yang baju hitam tu.
& they were looking at us jugak. ahaha. best pulak.
sebab i think yang baju hitam tu perasan i kept looking at him. xD
guess what? budak baju hitam tu orang yang sama dekat tangga semalam.
he was the one who stared at me tuuu.
comel gilak.

then nvm la. sambung buat kerja. few minutes lepas tu, baju putih pandang balik.
then i looked at him. dia tanya, "buat apa tu?" "oh. um. buat homeworks." "oh okayy."
then i smiled at him.
blablabla. bosan buat kerja, saje nak jalan² kat luar. masa nak keluar, disebabkan drang ada dekat dengan pintu, terpaksa lalu. they were looking. hahah.
senyum je lah. yadda yadda yadda.

bio dah habis. second, third, fourth lesson pun berjalan seperti biasa.
masa rehat, duduk kat luar. sebab bosan, malas nak masuk kelas lagi.
saje biar orang lain masuk dulu.
then, budak baju hitam tu lalu. die tengokkkkkk je takley bla.
so i smiled at him. & was blushing. hahah! :P
but yang best tu, he smiled at me back. teehee. ;)

then masuk dalam kelas, belajar macam biasa wtv.
masa on the way out to the front gate (waktu balik), i met budak baju putih tengah jalan.
but entah kenapa, rasa cam nervous gila kot. so melencong pegi tempat lain.
tak nak ikut jalan yang ada dia tu.
disebabkan tanak lalu jalan dekat dengan dia, saya terus sesat!
pegi lalu tepi tong sampah menuju ke parking kereta.
padahal tak patut lalu situ.
wahah. nasib baik tak obvious kot. if tak, buat malu je.
terpaksa jalan atas rumput. xD

dalam kereta mommy praised me because i told her pasal i was the one yang selalu jawab soalan cikgu wtv sume. heh.
biarlah. it was between mommy & me je. no one knows.
on the way tu, dah pukul 7.15pm, tuition Chemistry start pukul 7.30pm.
tak sempat if balik rumah mandi wtv.
so i told mom, just hantar terus pegi tuition.
dinner? beli secret recipe's brownies walnut. hee!
dapat makan secret recipe's lagi. ;DD

dekat tuition, usung la file² seminar tu.
bawak plastic bag secret recipe. orang semua tengok je.
duduk sebelah Abbas sebab dia yang suruh.
tanak nanti kang dia terasa plak.
masa rehat, nak pegi makan. so turun la bawah.
perut dah berbunyi tahap mega dah kot. hahah.
but then, on the way kat tangga tu.
Abbas stopped me. he said, "nana, wahh. bawak jauh² nampak benda tu?"
dia tunjuk something on my hand. then i realized he was talking about my dinner.
then i told him, "Abbas, this is my dinner. tak makan lagi dari tengah hari tadi."
yep. its true. tak makan dari tengah hari.

terlepas minum petang dekat seminar tu. sedih & lapar gilak.
hahah. turun bawah, nak makan dekat Makbul. but tak sampai hati duduk kat seat drang.
so naik atas balik, but then, loceng dah bunyi.
WHATTT? terus tak jadi makan. :(
masuk kelas. perut kelaparan.
sampai la balik. haih. sedih sedih.

but bila my parents amek je pukul 10pm, my whole family ada dalam kereta.
why? aww. daddy nak bawak ktorg pegi minum dekat Old Town White Coffee.
gila best! :D
i ate my dinner kat sana. with Ice Blended Hazelnut.
then balik rumah, perut penuh, hati pun suka.
hahah. :P

2 comments

Tuah said...

u have a reallay cool mom.

Nana said...

i know right? aww.
thats why i love her so much. :')