i nearly lost him

Ya Allah!
tak sampai sehari mak & abah tak de kat rumah,
my jantung, hati, buah pinggang & semua organ-organ yang lain nk terkeluar dah.
i nearly lost my brother!
my youngest brother, Syakir who is 8 years old.
gosh.

hanya Tuhan tau macam mana rasanya.
risau yang amat.
dah la semua tanggungjawab dalam rumah ni,
im the one yang pegang, sementara mak & abah takde.
woosh.

but thank God.
he's save. syukur alhamdulillah. :)
walaupun benda ni first time jadi,
let it be the last la weh.
omg. sumpah taknak rasa cmni dah.
gila menakutkan. :/

actually pagi ni, fyna datang rumah.
ktorg nk pegi tuition sekali, so die lepak sini kejap.
around 12pm ktorg gerak da.
yg tinggal kat rumah my two younger brothers & maid.
balik je tuition around 3.30pm,
Syakir, the youngest, dah siap-siap pakai baju nk pegi jalan.

i asked him, "adik nk pegi mana?"
"nak pegi birthday kawan."
tanya soalan bertubi-tubi kat dia.
dia jawab acuh tak acuh.
tiba-tiba few seconds lepas tu,
ada kereta hon kat depan.
he said, tu orang yang akan amek dia pegi birthday party kwn dia tu.
meaning, tu mak kawan dia lah.

so hantar dia sampai gate.
dekat gate je, aunty tu tanya.
"kakak dia ke?"
"hmm. yeah."
(in my mind, i was like, shitty mannn, she tought i was his mother! because i was wearing baju kurung. pegi tuition tadi en. that stupid baju kurung made me look OLDER! ahhhhh. wth. =.=)
"nanti balik amek dia ke?"
"dekat mana eh?"
"masjid usj 9 tu."
"uhhh. ta..takkk kot. sebab mak & abah takde kan."
"boleh drive tak?"
(again, in my mind: do i really look that old?! gah. thats it mannn. no more baju kurung for me. hahah.)
"erhh. takk."
"ohh. hah. okay la."
then they went off.

i was like, omg. shocking mannnn!
speechless gila. boleh drive tak?!
OMG! haha.
masuk dlm rumah je bising kat fyna.
blablabla.
few minutes lepas tu, Pn. Azlita pulak datang amek fyna.
said goodbye itu ini itu ini,
masuk rumah tengok tv,
makan chocolate, telan abes sume benda.
ahahah. lapar gila kot! :DD
sampai around 7.10pm cmtu.

tiba-tiba teringat: adik mana? asl tak balik lagi? lmbt da ni.
tanya Syafirul, dia cakap Syakir told him that he was suppose to be back around 6.30pm. now 7pm lebih da.
terus melompat dari sofa.
pegi telefon mak yang sedang berada di Kota Kinabalu bersama abah. gosh.
mak risau gila. dpt dengar dari suara dia.
my lungs rasa mcm sempit gila kot masa tu.
risau yg amat.
dah la Syakir pun tak bagitau pegi rumah sape wtv sume.
number phone langsung dia tak bagi.

nasib baik nmpk ada satu phone number atas meja.
tulisan Syakir la.
so try call number tu.
alhamdulillah. itu orang yang amek dia tadi.
fuhh! legaaaaa. baru dpt bernafas balik.
i told mom, dia lega gila. she said: "haih. penat mak."
hahah. padahal mak tak buat apa pun! gila comel. xD

so tunggu la sampai Syakir balik.
masa die masuk pintu tu,
macam-macam perasaan ada.
nk telan hidup-hidup pun ada.
nk tanya bertubi-tubi pun ada.
nk peluk dia kuat-kuat pun ada.
nk nangis. nk jerit. geram. sedih. marah. nak itu nk ini.
everything lah.

but bersyukur sangat-sangat dia selamat. :)
mak cakap;
"let that be a lesson to you! jangan biarkan adik-adik keluar without tau every details, phone number, keluar dengan sape, balik pukul berapa semua okay? bila dah tau baru lepaskan drang. okay kakak?"
yes mommy. :|

1 comment

fara said...

Nana !! what ? WHAT ??
omg awak! biar btul??
gosh. if kite pon tk dpt nk bernafas kot. gle scary kn!
mana la tau apa jd kn.

sbaik la adik awk ada gk tnggal kan phone number kn!
huhu