future

haiyoooo.
which one izzit eh?
daddy asked me the other day, "if you cant be an architect, then kakak nak jadi apa?"
er errr.
terkial-kial nak jawab!
haha.
then, i said
"uhh, doktor kot?"
"but kakak tak ambik bio, then macam mana? mana boleh jadi doktor if tak ambik bio."
"er. tu la. tanak la doktor. tah la abah. kakak pn tak tau lagi."

selepas itu saya terfikir, betul juga katanya.
if tak dapat jadi arkitek, mesti ada 2nd & 3rd choice.
ape eh?
hmhmhm.
fikir punya lama.
sampai sekarang pn still tak sure lagi.

sbb mmg major minat saya dkt architecture. oh && interior designing!
hee. suke lah.
saya minat sangat pada seni bina rumah. thats why meh.
&& dari kecik lagi, dah start lukis plan rumah.
ada kolam la. ada 5 bilik la. macam².
dari kecik jugak bakat melukis dah datang.

now pn, bakat tu tengah dikembangkan.
but then, if tak dapat jadi arkitek, nk jadi ape?
tak nak la kerja yang tak menjamin masa depan.
i mean, mmg la. sume keja pun mmg boleh menjamin masa depan,
but nak yang kewangan die stabil. baru senang.
&& kerja yang saya minat nk buat hari².
takde la rasa mcm kena paksa. :P

so lepas fikir fikir fikir.
dapat laa satu dua.
1st mmg la arkitek.
2nd interior design. haha. sama je dgn 1st :PP
3rd mayyybe penulis buku kot. sbb saya memang suka menulis.
tak kisah la pasal apa. mmg suke. bakat ni pn mmg ada dari kecik.
novel buatan sendiri belambak kot! haha. thats why jugak saya ada blog ni.
sbb sukeeee sangat tulis macam-macam. x)
4th maybe bidang communication. this, im not sure. but, kerja-kerja macam wartawan sume tu macam best.
5th fashion designer. but mommy tak bagi! wuuu. die cakap byk dosa :(
6th pereka apa-apa lah. janji mereka sesuatu bahan. haha.

boleh kata, minat saya lebih tertumpu ke arah mereka cipta atau mengubahsuai sesuatu benda atau bahan. saya suka membuat sesuatu yang baru. yang lahir dari dalam diri sendiri. berdasarkan minat saya. itu yang akan saya buat. & bukan yang lain.

so, idk lah.
mostly saya nk mereka bahan. haha. but kesimpulan antara semua,
saya suka kerja yang tidak banyak beban. i mean,
i HATE rules. i HATE jadual. saya tidak suke bekerja dalam keadaan yang terkongkong & tidak bebas.
so, saya nk kerja yang relax, yang tak semak otak & yang best je nk buat.
plus, banyak income! itu mesti. :D
so, tgk dulu la SPM tersayang tu mcm mana.
dapat result nnt, baaaaaru fikir & buat pilihan betul-betul.

2 comments

Anonymous said...

eyhh2, i pon nk jd architect.
but i mnat science n i skang f3.
hehe. what do u think if science student want to be an architect ? grr, send ur answer kt web nih.
www.myspace.com/asybedazzle

fadziyah zaira said...

urm always pray for your success.. good luck spm tau. study rerajin..
:)